Klímaberendezés vásárlásán gondolkodik, de nem tudja, mit válasszon? Az igazság az, hogy sokféle fali légkondicionáló létezik, ezért készítettünk egy cikket, amelyben megtudhatja, hogy milyen fali légkondicionálók léteznek, hogyan működnek, milyen paramétereket kell választani, és hogyan kell telepíteni őket.

 

Mit jelent a "fali légkondicionáló" kifejezés?

És hogy fog ez kinézni az Ön otthonában? A falra szerelt légkondicionálókat néha "helyhez kötött légkondicionálóknak" (fix) is nevezik. Néha "osztottnak" is nevezik őket, mert (típustól függően) két egységre vannak osztva. A kültéri egy kompresszort tartalmaz - valószínűleg látott már ilyen "ventilátorral" ellátott dobozt egy ház homlokzatán. Ez a kültéri egység ezután egy csőrendszeren keresztül kapcsolódik a beltéri egységhez, amely a hűtőközeget keringeti. Ezzel egyidejűleg a kondenzátumot is így vezetik le. Természetesen a csővezetékeket a falba is be lehet vágni, de ha ezt nem tervezi, akkor lábazati szegélylécekkel elrejthetjük.

 

A beltéri egység ezután többféle formát ölthet (erről rövidesen szólunk), de a leggyakoribb a falra szerelt, mozgatható lapátokkal ellátott egység, amely a hűvös levegő áramlását a helyiségbe irányítja.

Párjaik mobil (hordozható) légkondicionálók, amelyeket szükség szerint különböző helyiségekbe lehet áthelyezni. Ezekről már írtunk itt.

 

Kik számára alkalmasak a fali légkondicionálók

Általában ez a legszélesebb körben használt légkondicionáló megoldás. Ha Ön is falra szerelhető légkondicionálót fontolgat lakása vagy háza számára, célszerű megfontolni, hogy van-e hely a már említett kültéri egység elhelyezésére. Néha szükség lehet arra, hogy a telepítést a társasházi társulással, a szomszéddal vagy a természetvédőkkel egyeztesse, ha Ön egy történelmi épületben lakik.

Ezután ki kell választania a beltéri egység megfelelő helyét otthonában. Nem kívánatos például ágy vagy íróasztal fölé helyezni; egyszóval soha ne fújjon közvetlenül Önre.

A beltéri és kültéri egységek közötti távolság általában legalább 3 m, és egymástól legfeljebb 25 m távolságra helyezhetők el (modelltől függően).

Amennyiben a fenti feltételek teljesülhetnek az Ön számára, akkor a fali légkondicionáló a legjobb megoldás az Ön otthona számára. Bár egy helyhez kötött légkondicionálót drágább telepíteni, mint egy mobil légkondicionálót, a legjobb otthoni hűtési megoldást kapja alacsony fogyasztással, nagy teljesítménnyel és kompromisszumok nélkül a legalacsonyabb zajszinttel. Míg a mobil légkondicionálók általában egy egységben tartalmazzák a teljes hűtőrendszert, addig a helyhez kötött légkondicionálóknál a zaj nagy része a kültéri egység teljesítményére hárul.

 

A fali légkondicionálók típusai

A falra szerelhető légkondicionálók különböző formákban és különböző elnevezésekkel találhatók. A lehetséges "helyhez kötött" (fix) elnevezéssel már foglalkoztunk, de olyan kifejezésekkel is találkozhat, mint az "előregyártott légkondicionálók", "beépített légkondicionálók" vagy "osztott légkondicionálók".

Ezeket osztják split és multi-split légkondicionálókra. Egy különleges típus a monoblokkos légkondicionálók (falra szerelt légkondicionálók kültéri egység nélkül), amelyekről itt már írtunk. Most az első két változatra összpontosítunk.

 

Split klímaberendezések

 

típusú fali légkondicionálók split típusú

 

 • Egy kültéri és egy beltéri egység

 

 • Könnyebb telepíteni

 

 • Ön azonban csak egy szobára korlátozódik

Multi-split légkondicionálók

 

fali légkondicionálók típusai - multi split típusúak

 

 • Egy kültéri egység és több beltéri egység (jellemzően 2-5 otthoni használatra)

 

 • Nagyobb igénybevétel a finanszírozás és a telepítés terén

 

 • A beltéri egységek különbözőképpen nézhetnek ki:

 

 

fali légkondicionálók típusai - párkányi légkondicionálók

 

 

párkány - az ablak alatt található a föld közelében

 

fali légkondicionálók típusai - kazetta

 

kazetta - a mennyezeten elhelyezett rács formájában

 

fali légkondicionálók típusai - fali klímaberendezések

 

falra szerelt - a falra, a mennyezet közelébe szerelve

Aszerint, hogy milyen paraméterek alapján válasszon egy fali légkondicionálót

Arra már kitértünk, hogy milyen típusú helyhez kötött légkondicionálók vannak, és kiknek valóak. Ha még mindig nem tudja, hogyan válasszon légkondicionálót háza vagy lakása számára, akkor is van néhány paraméter, amely segít a döntésben.

 

Hány helyiséget kell hűteni?

A split és a multi-split klímaberendezések közötti különbség egyértelműnek tűnik. A split csak egy helyiséget hűt, a multi-split pedig több helyiségbe vezet - de ez drágább beruházás.

Néha azonban lehetséges, hogy egy beltéri egységet okosan úgy irányítson, hogy egyszerre két helyiséget hűtsön. Például, ha a légkondicionálót egy folyosóról egy másik helyiség nyitott ajtajára irányítják. Bár ez nem ideális megoldás, mivel a hűtési teljesítményt "kettéosztja", néhány vásárló olcsóbb megoldásként választja, mint egy multi-split klímaberendezés megvásárlása. Figyelembe kell azonban venni a korlátozott légáramlást.

Egy másik tippünk ügyfeleink számára, hogy egy multi-split klímaberendezés helyett két split klímaberendezést szerezzenek be. Ennek oka, hogy még a kétszeri telepítés is gyakran egyszerűbb, mint az egyszeri, többszörösen osztott telepítés. Ez azért van így, mert mindig szükség van egy szakértő konzultációjára és útmutatására a helyszínen. A split klímaberendezések telepítéséhez általában elegendőek a fényképek, és mindent el lehet intézni telefonon keresztül.

Ennek a megoldásnak az az előnye, hogy nem kell összekötő csövekkel ellátott síneket futtatnia a házban, mint több beltéri multi-split egység között. Ehhez a megoldáshoz egy helyett két kültéri egység elhelyezésére van szükség a homlokzaton vagy a tetőn.

Elhatároztad magad? Remek, menjünk tovább.

 

Mennyi energiára van szüksége?

A falra szerelt légkondicionálók nagyon hatékonyak a mobil légkondicionálókhoz képest, mivel zárt, vákuum nélküli légkeringésüknek köszönhetően. A hűtőteljesítmény határozza meg, hogy milyen hideg levegőt fúj ki a légkondicionáló. Ez a mennyiség a berendezés hőáramát jelzi, amely a helyiség levegőjének lehűtéséhez szükséges. A hűtési teljesítményt leggyakrabban kW vagy BTU egységekben fejezik ki. 1 kW körülbelül 3500 Btu/órának felel meg. Az egyértelműség kedvéért a továbbiakban csak a hűtőteljesítményt kW-ban fogjuk megadni.

A falra szerelhető légkondicionálók hűtőteljesítménye általában 2,5 kW és 7 kW között mozog. Az, hogy mekkora teljesítményre van szüksége, a hűteni kívánt helyiség méretétől (vagy térfogatától) függ. A legtöbb helyiségben elegendő a 3 kW körüli teljesítmény, mivel nincs hőveszteség, ellentétben a mobil klímaberendezésekkel, amelyeknek nyitva kell hagyniuk az ablakot. Egy 3 kW-os légkondicionáló berendezés a legmegfelelőbb egy körülbelül 80 m3 térfogatú helyiségben.

Bizonyos esetekben jobb, ha két kisebb teljesítményű légkondicionálót vásárol egy nagyon erős helyett. Így szükség szerint használhatja az egyiket vagy mindkettőt, ráadásul a hűvös levegőt egyenletesebben oszlatják el a szobában - mindegyik más-más oldalról fújhat. Ez a megoldás alkalmas nagyobb vagy strukturált helyiségek számára.

 

Alkalmanként fűtésre szeretné használni a légkondicionálót?

A fali légkondicionálók fűtési funkcióval is rendelkeznek. A legtöbbjük inkább az átmeneti évszakokra, például tavaszra és őszre, vagy télre alkalmas, mint a fő fűtés kiegészítő hőforrása. Ugyanakkor lényegesen gazdaságosabbak, mint a legtöbb közvetlen tüzelésű fűtőberendezés, mivel a hőszivattyú elvén működnek.

A nagy teljesítményű egységek önálló hőforrásként is megállják a helyüket télen. Az osztott légkondicionálók legalacsonyabb külső üzemi hőmérséklete általában -7 és -15 Celsius-fok között van. Egyes modellek akár -30°C-ig is képesek lecsökkeni.

Hosszú ideig kell hűteni egy helyiséget? Az inverter kíméli a pénztárcáját

Az inverterrel ellátott készülékbe való befektetés a fogyasztásban térül meg. Az inverteres motorral ellátott modellek szabályozhatják a fogyasztást. A hűtési vagy fűtési teljesítményt az Ön aktuális igényeinek megfelelően állítják be.

Ez a technológia akár 30%-kal hatékonyabbá teszi ezeket az egységeket, mint a hagyományos technológiák. Az inverter segít a kompresszor teljesítményének csökkentésében vagy növelésében a tényleges szükségletnek megfelelően, ami jelentős energiamegtakarítást eredményez, ezért az inverterrel ellátott modellek általában olyan helyiségekben a legalkalmasabbak, ahol a berendezésnek hosszú ideig kell hűtenie vagy fűtenie. Folyamatosan értékeli a helyiség körülményeit, és ennek megfelelően állítja be a hűtési sebességet. Minél közelebb kerül a célhőmérséklethez, annál alacsonyabb az inverteregység fogyasztása. Ezáltal az inverteres technológiával ellátott modellek gazdaságosabbak és csendesebbek.

 

Melyik energiaosztályt válasszam?

A hűtés és fűtés energiaosztálya jelentős energiamegtakarítást biztosít. A hűtés és a fűtés esetében gyakran különböznek. A helyes választáshoz tegye fel magának a kérdést, hogy csak nyáron szeretné-e hűteni otthonát, vagy egész évben fűtésre szeretné használni a légkondicionálót.

Egyes ügyfelek a nyári hőségben kizárólag hűtésre kívánják használni otthoni légkondicionálójukat. Ez csak néhány hónapig tart. Ezután már csak az A+ energiaosztályt kell választania a hűtéshez. Hosszú távú használat esetén, amikor tavasszal fűteni, nyáron hűteni, ősszel pedig újra fűteni fog, jobb energiaosztályú, legalább A++ energiaosztályú hűtés és A+ energiaosztályú fűtés esetén.

 

Allergiás vagy? Akkor lehet, hogy egy szűrőkkel ellátott modellt szeretne

A légkondicionálás részben helyettesítheti a légtisztítót. Némelyikük tartalmaz tisztító szűrőket vagy akár ionizátort is - ez ionokat termel, amelyek megtisztítják a levegőt a porszemcséktől, semlegesítik a szagokat és csökkentik a levegőben lévő baktériumok mennyiségét.

Ha úgy dönt, hogy pénzt és helyet takarít meg egy másik készülékkel, és légkondicionálót használ a levegő tisztítására, akkor a Sinclair Spectrum sorozatát ajánljuk. Ez a sorozat hidegplazma-generátor technológiával rendelkezik, amely hatékonyan ötvözi a hűtési funkciót a tisztító ionok szobai levegőbe történő bejuttatásával.

 

Hány funkcióval kell rendelkeznie a légkondicionálónak?

Miután áttekintette és átgondolta a lakás vagy ház légkondicionálóinak összes fontos paraméterét, még számtalan további funkció közül választhat. Ezek segíthetnek Önnek abban, hogy végleges döntést hozzon egy adott modellről.

Fontos funkció a SLEEP üzemmód, amelyet mindenképpen tartalmaznia kell egy hálószobába vagy gyerekszobába helyezendő légkondicionálónak. Ha ez a funkció be van kapcsolva, a légkondicionáló nagyon lassan kezd el hűteni, így alacsony zajszintet biztosít, amely nem zavarja az alvást. Például az Olimpia Splendid Nexya sorozatának split és multi-split légkondicionálói nagyon csendesek és ugyanakkor nagy teljesítményűek.

A "Ventilátor" funkció hasznos olyan időjárás esetén, amikor nincs szükség hűtésre, de a ventilátor elegendő lenne. Maguk a mozgó lapátok többféle állítható üzemmóddal is rendelkezhetnek, hogy segítsék a levegő mozgását a helyiségben: automatikus mozgás, különböző sebességek vagy akár a mozgás megállítása olyan szögben, ahol nem fúj közvetlenül Önre.

Fentebb említettük, hogy egyes légkondicionálók légtisztító funkcióval is rendelkeznek. Mások párátlanítóként is működhetnek. A párátlanító funkcióval rendelkező légkondicionálókat gyakran telepítik például a pezsgőfürdővel ellátott helyiségekbe, ahol megakadályozzák a penész kialakulását.

Végül, de nem utolsósorban az is döntő tényező lehet, hogy a modell vezérelhető-e WiFi-n keresztül. Egyes készülékeket Wi-Fi-készlettel is lehet szállítani, amelyet a telepítés előtt felszerelnek a légkondicionálóra, és ezután a készüléket mobiltelefonról vagy táblagépről vezérelheti.

 

Bele fog férni a szobájába és ki is fog férni onnan?

Az utolsó paraméter, amelyet a légkondicionáló megvásárlása előtt ellenőriznie kell, a háza számára, a méretei. Az osztott légkondicionálók esetében célszerű kideríteni, hogy a beltéri egységet a helyiségben, a kültéri egységet pedig a ház falán vagy tetején tudja-e elhelyezni.

 

Hogyan van beszerelve a légkondicionáló

Tehát már kiválasztotta a tökéletes fali légkondicionálót háza vagy lakása számára. Az utolsó dolog, amit még el kell végezni, a telepítés.

légkondicionáló berendezés telepítése
légkondicionáló berendezés telepítése
légkondicionáló berendezés telepítése

 

A fali klímaberendezések beszerelését mindig tanúsított cégnek kell elvégeznie. Ha saját maga szeretné elvégezni a telepítést, válassza a kültéri egység nélküli Unico légkondicionálókat - ezeket egy ügyes barkácsoló is telepítheti, tanúsítvány nélkül. A Vzdušín.cz-nél azonban szerződést kötöttünk ellenőrzött, split klímaberendezések telepítésére képesített szerelőkkel, és az egészet el tudjuk intézni az Ön számára.

Split klímaberendezések esetében a Aerium.hu oldalon keresztül nagyon egyszerű a beszerelés megrendelése. Általában nincs szükség helyszíni konzultációra. Csak fényképeket kell mutatnia nekünk arról, hogy hová szeretné elhelyezni a légkondicionálót, és el kell küldenie néhány alapvető információt:

 • szobaméretek
 • szoba tájolása
  • A déli és nyugati fekvésű helyiségek nagyobb teljesítményű légkondicionálót igényelnek.
 • a ház egy része
  • padlásról van-e szó, mennyire hozzáférhető a hely a szakember számára stb.
 • ahol a kültéri egység elhelyezésre kerül
  • a falon vagy a tetőn, illetve az erkély padlóján;
  • Klímaberendezéseket nem szabad a kéményre helyezni!
 • hogy a klímaberendezést fűtésre kívánja-e használni
 • hogyan tervezi a kondenzvíz elvezetését
  • csak csöpöghet, de ez nem mindig lehetséges, például ha Ön alatt szomszédok vannak;
  • akkor lehetőség van a kondenzátumot a hulladékba vezetni, vagy kondenzátumszivattyúval kiegészíteni.
 • a telepítés helye és címe

légkondicionáló berendezés telepítése

A multi-split klímaberendezések beszereléséhez mindig szükség van a lakás szakember általi ellenőrzésére és mérésre. Ennek oka, hogy a házban vagy lakásban több beltéri egységet vezetnek be - esetleg több emeletre is. Egy ilyen telepítést ezért gondosan előre meg kell tervezni. Ez az árban is tükröződik.

A Split 1+1 klímaberendezés alapcsomagja a következőket tartalmazza:

 • klímaberendezés telepítése a kültéri egység magasságáig 3 m
 • 3 m 10/6 vagy 12/6 mm-es csatlakozó hűtőközegcső szigeteléssel együtt
 • 3 m kábelezés - áram és kommunikáció + elektromos munkák
 • 3 m tömlő a kondenzvíz elvezetéséhez
 • 3 m-es sínek
 • 1x falba hatolás
 • a hűtő (Cu) csővezetékek csatlakoztatása az egységekhez és a chl. áramkör
 • üzembe helyezés, üzemeltetői képzés

Az osztott légkondicionáló berendezés beszerelésének ára 100-160 ezer Ft. között mozoghat. Egy multi-split esetében ez a többszöröse is lehet, a telepítés bonyolultságától függően. Attól is függ, hogy vásárol-e kondenzvízszivattyút, vagy hogy a kültéri egység telepítéséhez darut, emelvényt vagy állványzatot kell-e rendelnie. A split klíma teljes beszerelését telefonon vagy e-mailben is elintézheti velünk, ahol a fenti szempontok mindegyikét megbeszéljük, így Ön mindig előre tudja a teljes beszerelési árat.

Reméljük, most már világosabb, hogyan válasszon fali légkondicionálót. Ha még mindig vannak kérdései, hívjon minket a +3619989284 as telefonszámon vagy küldjön e-mailt a info@aerium.hu címre, és szakértőink visszahívják Önt.A legjobb mobil klímák 2022-ben - Az Aerium.hu elárulja, hogy melyik hűt a legjobban
Melege van? A legjobb mobil klíma modelleket teszteltük az Aeriumnál ☑️ Melyik a legcsendesebb, a legerősebb vagy a leggazdaságosabb?...
4 klímaberendezés a legjobb teljesítménnyel - Aerium.hu megoldásokat kínál az igényes vásárlóknak
Egy nagy tér hűtéséhez sok energiára van szükség. De ez nem minden! ☑️ Ezért mi a Vzdušín.cz-nél nemcsak a legerősebb, hanem a legügyesebb légkondicio...
Heureka
Hogyan értékelték a vásárlók az Aerium.hu-t
Összesen 79 értékelés az Árukereső.hu-n
Összesítve

2021.09.01
Hiteles vásárló
100 %

Egy másik értékelésben olvastam, hogy a vásárló panaszkodott, hogy két nappal később volt elérhető a termék, mint ahogy azt a webáruház feltüntette. Ezért írtam a webáruház oldalán lévő chaten, hogy tényleg raktáron-e van a termék. A választ, hogy igen, a hivatalos nyitvatartási időtől függetlenül megkaptam. Megrendeltem a terméket, az online fizetést választotta, és még aznap délután meg is kaptam. Nem volt semmi probléma.