Tegye a kezét a szívére – mennyi időt tölt naponta azzal, hogy egy tömegközlekedési eszközre vár vagy dugóban áll? Sokan alternatív megoldásként a kerékpárt választják, ám nehéz tárolni és nem igazán passzol a városi környezetbe. Létezik azonban egy tökéletes alternatíva, méghozzá az elektromos roller.

Azzal sem a menetrendek, sem a hosszú autósorok sem fogják feltartani – épp ellenkezőleg, gyorsan és egyszerűen eljuthat egyik pontból a másikba, ráadásul gyakorlatilag erőfeszítés nélkül teheti meg. Az elektromos rollerek ugyanis ugyanúgy működnek, mint a klasszikusak, de az elektromos motornak köszönhetően nem kell lábbal hajtania magát.

Milyen a legjobb elektromos roller? Minden attól függ, hogy milyen konkrét szükségletei és igényei vannak. Nézzük meg tehát, hogy mire kéne a választás során koncentrálnia.

Jogosítvánnyal vagy anélkül?

Mielőtt elindulna megvásárolni az új közlekedési eszközét, szemügyre kell venni az adott országban hatályos jogszabályokat. Egy elektromos rollert gond nélkül beszerezhet jogosítvány nélkül is – ez azonban nem érvényes minden modellre.

Minden a modell teljesítményétől és maximális sebességétől függ. Ha elektromos rollerének maximális sebessége 25 km/h alatti, a teljesítménye pedig legfeljebb 300 W, akkor a magyarországi törvény a roller használójára kerékpárosként tekint és nincs szüksége vezetői engedélyre.

Azonban probléma adódhat, ha egy erősebb, azaz gyorsabb modellt szeretne. Ilyen esetben műszakilag egy kis segédmotoros kerékpárnak vagy robogónak számít – tehát egy gépjárműnek. Ilyenkor már nem lehet jogosítvány nélkül vezetni, hanem AM vagy akár B kategóriájú jogosítvány is szükséges lehet.

Ügyeljen a sebességkorlátozásokra is – ha nem szeretné, hogy bírságot szabjanak ki önre. Kerékpárúton nem haladhatja meg a 25 km/h-t, egyes országokban pedig járdán a 6 km/h-t sem. Azt is meg kell említeni, hogy egyes országokban 18 év alatti gyermekek és serdülők a törvény szerint nem indulhatnak el sisak nélkül.

Forgalmas város versus kihívásokkal teli terep

Ha a városban szeretne elektromos rollerrel utazni, akkor más modellre lesz szüksége, mint annak, aki szereti a természetben való barangolást.

Összecsukható elektromos roller városlakóknak

A biztonságnak minden közlekedési eszköznél az első helyen kell állnia. Ezért a városba való elektromos rollerek általában kisebb és erős kerekekkel rendelkeznek, amelyek többnyire PVC-ből készülnek, így jobban tapadnak az aszfalthoz és a klasszikus városi burkolathoz, egyben ellenállnak a sérüléseknek egy élesebb akadályon való áthaladáskor.

Ha városban utazik, értékelni fogja az elektromos roller kisebb súlyát és méreteit, ideális esetben az összecsukható mechanizmust is, amely megkönnyíti a tárolást és szállítást tömegközlekedési eszközökön, vonatokon vagy autóban - a népszerű modellek közé tartozik az Aerium Aovo Pro, amely rendelkezik az említett funkciókkal. A városi modellek kompaktságuk miatt általában valamivel kisebb akkumulátorkapacitásúak – általában 10-30 km körüli távot lehet megtenni velük egyetlen feltöltéssel.

A városi elektromos rollerek 30 km/h körüli maximális sebességet érnek el, ami a fent említett sebességkorlátozások miatt bőven elég.

 

Elektrokoloběžka do města AERIUM AOVO PRO černá

 

A terepre nagy kerekekkel rendelkező elektromos roller kell

A terepmodell, azaz a nagy kerekű elektromos roller sokkal alkalmasabb a burkolatlan utakra. Az ilyen elektromos rollereket általában klasszikus gumiabroncsokkal szerelik fel, mivel sokkal jobban elnyelik a rázkódásokat, sőt van, amelyik felfüggesztéssel is rendelkezik. Másrészt viszont hajlamosak a defektekre, ezért számolni kell az esetleges javításokkal.

A városi modellekhez képest a terepmodellek általában nagyobb kapacitással és ezáltal nagyobb megtehető távolsággal is rendelkeznek - a természetben aligha találkozhatunk elektromos hálózathoz való hozzáféréssel. Emiatt viszont nehezebbek és ezért kevésbé hordozhatóak, de akár 70 km-t is megtehetnek egy töltéssel és nagyobb, akár 60 km/h-s sebességet is elérhetnek.

Az ilyen elektromos rollerek általában nagyobb teljesítményt nyújtanak, hogy megkönnyítsék a dombos terepen való haladást. Az ilyen modellek paraméterei között általában 600 W feletti teljesítmény található.

 Terénní elektrokoloběžka Aerium

Kiváló minőségű fékek a főszerepben

A fékek minden jármű legfontosabb biztonsági elemei, és ugyanez igaz az elektromos rollerekre is. Általában mágneses és elektromágneses fékek között választhatunk, de mechanikus lábfékeket is találhatunk, amely esetében a sárvédőt a hátsó kerék felé nyomva lehet fékezni. Az első változat a klasszikus kerékpárhoz hasonlóan működik, a leghatékonyabb típusnak pedig a tárcsafékeket tartják.

Az elektromágneses fékeket az akkumulátor kezeli, ami azt jelenti, hogy nem fog tudni fékezni, ha az akkumulátor lemerült. Emiatt leggyakrabban a két rendszert kombinálják, aminek köszönhetően kettős fékhatást kap és biztonságosan irányíthatja az elektromos rollert még lemerült akkumulátorral is.

Megfelelő méret a kényelmes vezérléshez

Ahhoz, hogy felesleges görcsök nélkül irányíthassa a rollert, olyannak kell lennie, mintha önre szabták volna, nem pedig fordítva. Ezért nagyon fontos a megfelelő méret kiválasztása.

Bár néhány elektromos roller állítható kormánnyal rendelkezik, sokkal valószínűbb, hogy rögzített méretekkel találkozhat. Ezért kell a magasságához megfelelő méretet választania – általában az embereknek az a legkényelmesebb, ha a kormány a magasságuk felére vannak beállítva.

Magának a fellépő felületének is elég nagynak kell lennie. Itt nagyon körültekintően kell választani, hiszen ez egy állandó paraméter, amely jelentősen befolyásolhatja a kényelmét. Felnőtteknek általában legalább 40 cm hosszú és 11 cm széles fellépőt szoktak javasolni.

A maximális üzemidő és sebesség elérésénél figyelembe kell venni a súlyt is, amelyet az elektromos roller elbír. A felnőtt rollereknél a maximális terhelés általában 120 kg körüli, de kivételes esetekben akár a 150 kg-t is elérheti.

 

 

Ülve és erőfeszítés nélkül

Ha tudja, hogy bármilyen okból nem fog sokáig bírni állva maradni, érdemes megfontolni egy üléssel ellátott elektromos roller vásárlását. A döntés elsősorban attól függ, hogy milyen hosszú útvonalakat tervez megtenni a rollerrel. Valószínűleg gond nélkül bír állni egy 20-30 perces út során, viszont a hosszabb utak nehezebbek lehetnek.

Melyik elektromos rollert válassza? Attól függ, hogy mennyi pénz lapul a zsebében

Az utolsó, de nem kevésbé fontos kritérium az elektromos roller kiválasztásakor, az elektromos roller ára. Attól függően, hogy mennyibe kerül az elektromos roller, a kapott paraméterek is függenek.

 

Most már tudja, milyen szempontokat kell figyelembe vennie az elektromos roller kiválasztásakor, így semmi sem akadályozza meg az ön számára ideális modell kiválasztásában. Ha még mindig tanácstalan lenne, ne habozzon kapcsolatba lépni a műszaki ügyfélszolgálatunkkal az [email protected] e-mail címen keresztül.

 

 Elektrická koloběžka Aerium HX8 černá

István

A bejegyzés írója
István tapasztalt elektronikai szakértő, aki régóta foglalkozik webáruházunk termékeivel (különösen légkondicionálókkal, páramentesítőkkel, elektromos rollerekkel, drónokkal és egyebekkel). István széleskörű tapasztalatai kulcsfontosságúak a cikkek megírásában, melynek során ő maga aktívan közreműködik abban, hogy vásárlóink felmerülő igényeire gyakorlati megoldásokat találjanak

Segíthetünk?

+36 1 234 4720
+36 1 234 4720
H-P (9:00 – 16:00)
Fali klímaszerviz - A Aerium.hu tanácsot ad, hogyan ápolja légkondicionálóját, hogy az sokáig szolgálhassa Önt.
A légkondicionálóknak nemcsak hűtést kell biztosítaniuk, hanem minőségi és megbízható működést is. A fali klímaszerviz ezért elengedhetetlen! Miből ál...
Hogyan válasszunk drónt? Az Aerium.hu végigvezeti önt minden lépésen, amely 2024-ben fontos!
Hogyan válasszunk drónt? Az Aerium.hu végigvezeti önt minden lépésen, amely [YEAR]-ben fontos! A kamerás drónok számos szakmai terület alapfelszerelts...
Heureka
Hogyan értékelték a vásárlók az Aerium.hu-t
Összesen 79 értékelés az Árukereső.hu-n
Hiteles vásárló
2024.06.04