A mai cikkünkben arról írunk, hogy hogyan válasszunk mobil klimatizációt a házunkba és a lakásunkba, és mire kell a választás során összpontosítanunk. Megnézzük a mobil klímák funkcióit, valamint az elvárásokat és a szabványokat, amelyet minden klimatizációnak teljesítenie kell.

A légkondicionálás alapelve mindenki számára világos. Már a kis gyerekek is tudják, hogy ez a készülék egy fontos dologra képes - lehűteni a levegőt a helyiségben. Azonban kevesen tudják, hogy hogyan is működik az egész rendszer és léteznek világosan megadott normák, amelyet minden klimatizációs egységnek, tehát a mobil klímának is teljesítenie kell. A gyakorlatiasság szempontjából a mobil klimatizációk természetesen előnyösebb változatok, mert könnyen áthelyezhetők a lakás vagy iroda bármely részébe, bonyolult átkötés és költöztetés nélkül.

Jak vybrat mobilní klimatizaci - funkceAlapvető fontosságú a légáram mennyiség

De térjünk vissza magához a funkciókhoz és követelményekhez, amelyet minden egységnek teljesítenie kell. Olyan modellt, amely kizárólag „megsemmisíti“ a meleget, nem fogunk találni. Minden egység olyan alapelven működik, amely során elvezeti a meleg levegőt a helyiségből, és épp ellenkezőleg, hideg levegőt fúj bele, amellyel a helyiség lehűtésére kerül sor. Az, hogy ez mennyire intenzív, nemcsak a hűtőteljesítménytől függ, hanem a légáram mennyiségtől is. És ez az első aspektus, amelyre a választás során koncentrálnunk kell. Az egység a működési alapelvéből kifolyólag alacsonyabb nyomást hoz létre a helyiségben, amellyel tehát a légáram mennyiség nagyobb lesz, ennek hatására pedig jobban fogjuk érezni a légkondicionáló hatását.

Arra is figyeljen, hogy milyen módszerrel vezethető el a kondenzvíz

A kondenzvíz minden klimatizáció, tehát a mobil klimatizáció mellékterméke is, A kondenzvíz a levegő lehűtése során keletkezik. Ez csak víz, amelyet valahogy el kell vezetni. Erre több lehetőség létezik. Vagy pumpa segítségével, cseppfolyós halmazállapotban, vagy gáz halmazállapotúvá alakítva, amely a forró levegővel együtt távozhat a készülékkel. Ez utóbbi ideális azokon a helyeken, ahol nem lehet a hagyományosan elérhető megoldásokkal elvezetni a vizet. Ebben az esetben ideális olyan modelleket választani, amelyek automatikus párologtatóval rendelkeznek.

Ebből a szempontból az Olimpia Splendid Dolceclima Air Pro 13 A+ egy megfelelő modell. Még a legigényesebb vásárlók elvárásait is teljesíti, akik nagyon jó minőséget keresnek, amely egyúttal kedvező árú is. Mik a legfontosabb tulajdonságai ennek a terméknek?

mobilní klimatizace Olimpia Splendid Dolceclima +

 • BLUE AIR technológia
 • Kondenzvíz automatikus elpárologtatása
 • SILENT SYSTEM
 • Különálló párásító
 • Legfeljebb 80 köbméter méretű helyiségekbe ideális (hőnyereség nélküli körülmények között)

Műszaki szempontból főleg ezekkel a tulajdonságokkal tűnik ki:

 • Hűtési teljesítmény: 2,9 kW (13000 BTU/h)
 • Páramentesítő teljesítmény: 72 L/24h
 • Légáram mennyiség: 420 m3/h
 • Zajszint: 38 dB

Az allergiában szenvedők esetében valamivel bonyolultabb a helyzet

Az eddig említett információk inkább általános jellegűek, az allergiában szenvedőknek a megfelelő egység kiválasztásakor még jobban oda kell figyelniük, mégpedig főleg azért, hogy a légkondicionáló ne terjessze jobban az allergén anyagokat magában a helyiségben, hanem épp ellenkezőleg, hatékonyan felfogja azokat. Ezért fontos elsősorban a jó minőségű szűrőkre koncentrálni, amelyek képesek erre. Ugyancsak jó az adott egységet rendszeresen szervizelni és tisztítani, ugyanis a nem megfelelő karbantartással szó szerint paradicsommá válik a különféle penészgombák számára. Főleg az allergiában szenvedők számára ez semmi jót nem jelent, de másokra nézve is veszélyes lehet.

Hogyan válasszunk mobil klimatizációt?

A konkrét klimatizáció kiválasztásánál mindig összpontosítson a már említett teljesítményre. A legkisebb teljesítménnyel rendelkező típusok teljesítménye 2,6 kW körül mozog, ami nem okoz problémát hőnyereség nélküli helyiségekben, amelyek teljes térfogata kb. 70 köbméter. A valamivel jobb teljesítményű modellek 2,9 kW teljesítménnyel, már a 80 köbméter térfogatú helyiségekben is (hőnyereség nélküli körülmények között) probléma nélkül megbirkóznak a kellemes hőmérséklet fenntartásával.

A mobil légkondicionálók skálája így folytatódik egészen a legerősebb légkondicionálókig, amelyek teljesítménye 4,6 kW, és 123 köbméteres helyiségekbe valók (hőnyereség nélküli körülmények között). Ráadásul mindegyik modell egy csomó funkcióval rendelkezhet, amelyek nagyban megkönnyítik a klimatizáció üzemeltetését. A funkciók nemcsak beprogramozhatók, de például mozgásérzékelőket is használhatunk.

Ha egy igazi csúcsmodellt keres, akkor, válassza a REMKO RKL491DC S-line modellt. Egyesíti a tökéletes teljesítményt, az elegáns design-t és még a halk működést is. Ráadásul a következőket is lehetővé teszi:

Mobilní klimatizace REMKO RKL490DC S-line

 • Vezérlés távirányítóval
 • Lamellák oszcillációja
 • Automatikus be- és kikapcsolás az időtől vagy hőmérséklettől függően
 • Kondenzvíz automatikus elpárologtatása

Ez a modell a konkrét műszaki részletek szempontjából is elkápráztatja az embereket. Bemutatóképp kiválogattunk pár számot:

 • Légáram mennyiség: 600 m3/h
 • Felvett teljesítmény: 1310 W
 • Külső egység zajszintje: 64 dB
 • Hűtőteljesítmény: 4,3 (1,8-4,6) kW

Mindezt ráadásul az egyedi inverteres technológia egészíti ki, amely képes takarékoskodni a költségeken, így a mobil egység az A+ kategóriába esik. Természetesen automatikus kondenzvíz párologtatóval is rendelkezik, telepítése pedig nagyon egyszerű. Az említett design-nak köszönhetően nagyszerűen illik ünnepélyesebb helyiségekbe is – amelyek mérete a 123 köbmétert is elérheti (hőnyereség nélküli körülmények között).

Mi a helyzet a fűtéssel a mobil légkondicionálók esetében?

Habár a légkondicionálók elsősorban hűtésre valók, néhány modell fűtésre is képes. Azonban meg kell említenünk, hogy amikor hűtésre használjuk, a légkondicionáló körülbelül 5 ºC különbséget képes elérni a benti és a kinti hőmérséklet között. És ezzel az értékkel kell számolnunk a fűtés esetében is. Tehát nem érhetünk el 20 Celsius-fokos hőmérsékletet a helyiségben, amennyiben a kinti hőmérséklet mindössze 10 fok. Amely egyébként a határérték, amelynél még fűthetünk. Az alacsonyabb hőmérséklet esetében a mobil légkondicionáló konstrukciója ezt nem engedi meg.

István

A bejegyzés írója
István tapasztalt elektronikai szakértő, aki régóta foglalkozik webáruházunk termékeivel (különösen légkondicionálókkal, páramentesítőkkel, elektromos rollerekkel, drónokkal és egyebekkel). István széleskörű tapasztalatai kulcsfontosságúak a cikkek megírásában, melynek során ő maga aktívan közreműködik abban, hogy vásárlóink felmerülő igényeire gyakorlati megoldásokat találjanak

Segíthetünk?

+36 1 234 4720
+36 1 234 4720
H-P (9:00 – 16:00)
Páramentesítő kiválasztása: melyik típus a legjobb az ön számára?
Bepárásodott ablakok, penész vagy a megnövekedett páratartalom egyéb jelei miatt szenved? A párátlanítók megbízható megoldást kínálnak. De melyik típu...
Párátlanítás
Az építőelemekben és anyagokban található nedvesség (vízpára) a környező levegőbe jut. ...
Heureka
Hogyan értékelték a vásárlók az Aerium.hu-t
Összesen 79 értékelés az Árukereső.hu-n
Hiteles vásárló
2024.04.04