Quadcopterek, hexakopterek, oktokopterek. Mindezek a kifejezések ugyanarra a dologra vonatkoznak – a drónokra. Bár a propellerek számában és teljesítményükben különböznek egymástól, de gyakorlatilag mindegyik drón típus ugyanazon az elven működik.

A vásárlók körében kétségtelenül a négy propellerrel rendelkező drónok, vagyis a quadcopterek a legelterjedtebbek.

Önnek is felkeltette az érdeklődését egy ilyen modell? Akkor olvasson tovább – minden fontos információt megosztunk azzal kapcsolatban, hogy mire figyeljen oda a megfelelő drón kiválasztásánál!

Hogyan is működnek a drónok?

A drónokra az a jellemző, hogy nemcsak mozogni tudnak a levegőben, hanem egy helyben is tudnak maradni. Ezek a távirányítós repülő eszközök a működésüket és a mozgásstílusukat tekintve inkább a helikopterekre, mint a repülőgépekre hasonlítanak.

A drónok működési alapelve azonban természetesen sokkal bonyolultabb. A forgó propellerek vagy rotorok által létrehozott aerodinamikai nyomás tartja őket a levegőben. Mindegyik propeller pár az óramutató járásával megegyező vagy ellentétes irányban forog, így a drón egy helyben lebeg anélkül, hogy bonyolultabb stabilizálásra lenne szüksége.

A quadcopter repülési irányának megváltoztatása az egyes rotorok gyorsításával vagy lassításával történik. Ebben segítenek a további szükséges alkatrészek, mint például a gyorsulásmérő, a magasságmérő és a giroszkóp – de ezekről majd később.

Mire lehetnek hasznosak a drónok?

A kamerás drónok számos professzionális terület standard részévé váltak. A filmes környezet talán a legismertebb, ahol széles körben használják őket. Itt a kamerás drónok napi rendszerességgel helyettesítik a drága helikoptereket és egyéb repülőgépeket, amelyeket korábban a magasból való forgatáshoz rendszeresen kölcsön kellett kérniük az alkotóknak.

De ez nem csak a filmiparra vonatkozik – a professzionális quadcopterek akár életeket is menthetnek. Olyan helyekre jutnak el, amelyek a mentőszolgálatok számára tilosak vagy elérhetetlenek. Ennek köszönhetően például lavina vagy árvíz sújtotta területeken eltűnt emberek felkutatására is szolgálhatnak.

 

Hétköznapi felhasználóként valószínűleg nem fog veszélyes területen mozogni a drónnal és nem is fog forgatni hollywoodi kasszasikereket. De ennek ellenére valószínűleg kamerás drónokat fog keresni, hogy érdekes fényképeket és videófelvételeket készíthessen otthon és az utazásai során.

Rengeteg drón képes nyomon követni a kiválasztott célt, így például síelés vagy snowboardozás közben is készíthet felvételeket, miközben a lélegzetelállító környező tájjal is foglalkozhat. Ezenkívül a drónok segíthetnek a tájékozódásban az utazások során – egyszerűen csak repüljön fel vele néhány méter magasra és azonnal világossá válik, hogy hol van és milyen irányba kell mennie.

 

 

Azonban nemcsak kamerával ellátott drónok léteznek, hanem anélkül is kaphatók. Ezeket általában ugyanarra a célra tervezték, mint a többi „távirányítós játékot”. Érdekes trükköket csinálhat velük, sőt versenyeken is részt vehet, ahol összemérheti a tudását más lelkes felhasználókkal.

 

 

Milyen paramétereket kell figyelembe venni?

Ha tudni szeretné, hogy hogyan válasszon drónt, akkor először tisztában kell lennie azzal, hogy mit vár el tőle, másodszor pedig meg kell értenie a drónok által általában kínált paramétereket és funkciókat. Ezután tovább szűrheti a rendelkezésre álló modelleket az igényei alapján, és könnyebben megtalálhatja az önnek megfelelőt.

Nézzük meg tehát egyenként a legfontosabb jellemzőket, amelyekkel egy quadcopternél találkozhat.

Akkumulátor élettartama az optimális repülési időtartam érdekében

Az egyik alapvető szempont, ami alapján a drónok közül választhat, az akkumulátor típusa és kapacitása, amelyek közvetlenül befolyásolják az üzemelés és így a repülés hosszát is. Más eszközökhöz hasonlóan a drónok esetében is milliamperórákban (mAh) történik a meghatározása.

Az optimális érték azonban nem határozható meg egyértelműen egy puszta szám alapján, mert nem biztos, hogy minden quadcopternél ugyanazt jelenteni - olyan tényezők is szerepet játszanak, mint a drón súlya, teljesítménye stb. Ezért inkább a repülés hossza egy megbízhatóbb mutató, amelyet szerencsére meg szoktak adni a gyártók, méghozzá percben feltüntetve.

Az átlagos, hobbi drónok általában 7-40 percig bírnak folyamatosan repülni. Ha nem akarja egyhamar megunni a reptetést, válasszon egy olyan modellt, amely egy töltéssel legalább 10 percet bír a levegőben.

Ha hosszabb repülést tervez, javasoljuk, hogy ellenőrizze a csereakkumulátorok elérhetőségét és tanulmányozza át a csere módját. Egyes gyártók még tartalék akkumulátorokat is adnak az alapcsomaghoz. Ezeket magával viheti a terepre és közvetlenül a szabadban cserélheti ki őket.

Vezérlés - a sikeres üzemeltetés alapja

Akár az érdekes videók készítése miatt érdeklik a kamerás drónok, akár egy sportos darabot keres, a megfelelő irányíthatóság létfontosságú. Az alap a klasszikus vezérlő, amelyet közvetlenül a drónhoz kapunk - azokhoz a modellekhez, amelyeket először össze kell szerelni, gyakran külön kell megvásárolni.

Egyre gyakrabban találkozhat azonban okostelefonon vagy táblagépen keresztül történő vezérléssel is, amely wifin keresztül érhető el. Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy az okoseszköz és a drón közötti kapcsolat nem olyan stabil és erős, mint egy klasszikus vezérlő esetében, nagyobb távolság mellett pedig meg is szakadhat a kapcsolat.

Ráadásul a funkciók ilyenkor enyhén korlátozottak lehetnek – ezért mindenképpen javasoljuk az olyan quadcopterek előnyben részesítését, amelyek vezérlővel és alternatívaként okostelefonnal is vezérelhetők.

A vezérlők előnye az is, hogy általában nagyobb hatótávolságot kínálnak – azt a távolságot, amelyen belül a drón könnyen irányítható. A telefonoknál általában ez 20-100 méter, míg a vezérlőknél több száz métertől több kilométerig terjedhet.

Ha azonban nem akarja szem elől téveszteni a drónt, valószínűleg úgysem fog 500-800 méternél messzebbre repülni – a jogszabályok szerint továbbra is önt terheli a felelősség a drónért, tehát erre is gondolnia kell a reptetés során.

ovládání dronu

Jobb irányíthatóság a GPS-nek és a giroszkópos stabilizálásnak köszönhetően

A quadcopter irányítása nehezebb lehet, mint amilyennek első pillantásra tűnik. Az újoncok dolgát már a kezdetektől megkönnyítik a drónokon található szenzorok és funkciók, amelyek leegyszerűsítik a vezérlést.

Az egyik ilyen funkció a giroszkópos stabilizálás, amelyről az úgynevezett giroszkóp gondoskodik. Ez a kör alakú érzékelő méri a propellerek forgási sebességét és segít egyensúlyban tartani a drónt a függőleges és vízszintes tengelyeken belül. Nemcsak a nagyobb stabilitásról gondoskodik, hanem a helyes pozíció és irány megtartásáról is – így mindenképpen érdemes a giroszkóppal felszerelt drónoknál maradni.

A fejlettebb drónokon GPS is található, amelynek köszönhetően azok „tudatában lesznek” a térben elfoglalt helyzetükről. Nyugodtabban, kiegyensúlyozottabban mozognak és szinte lehetetlen alapvető hibákat elkövetni velük. A megfelelő beállítással akár a repülési stílust is az aktuális időjárási viszonyokhoz igazíthatja.

Ezen túlmenően a GPS funkció egyes modelleknél más hasznos funkciókat is magával hoz, mint például a drón hazatérését. Ebben az esetben egyetlen gomb megnyomásával vagy lemerült akkumulátor esetén a drón visszatér egy előre meghatározott helyszínre. Önt – vagy az önnél lévő vezérlőt – is megkeresheti és követheti, ami akkor hasznos, ha például sportolás közben használ kamerával ellátott drónt.

Ezenkívül körbejárhat vele egy kiválasztott pontot, vagy egyszerűen egy állandó magasságot vagy egy meghatározott pozíciót tarthat fenn. Ráadásul a GPS helymeghatározásnak köszönhetően mindig megbízhatóan megtalálhatja a drónt, például baleset esetén.

A következő videóban pedig megnézheti, hogy hogyan néz ki a GPS-stabilizáló kalibráció:

 

 

Ami a sebességet illeti...

Ha nem készül más drónokkal versenyezni, akkor a sebesség azt jelzi önnek, hogy mekkora távolságot tud megtenni az akkumulátor üzemideje alatt. Ha még nincs tapasztalata a drónvezérléssel kapcsolatban, a kevesebb határozottan több.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy először meg kell elégednie a leglassabb modellel. Csak ne hagyja, hogy teljes sebességgel száguldjon a drón az első próbálkozás során és tartsa olyan sebességen, amelyet kezelni tud. Optimális esetben a drónnak legalább 15 km/h sebességet kell bírnia.

A boltokban általánosan kapható modellek max. 50 km/h-s sebességgel repülnek, egyes versenyváltozatok pedig akár 100 km/órás sebességet is elbírnak. Ezek speciális drónok, amelyeket virtuális valóságon keresztül irányíthat. A pilóta egy olyan VR-szemüveget visel, amely minimálisra csökkenti a külső ingereket, így teljesen elmerülhet a versenyzésben.

rychlost dronu

Ha azonban kamera nélküli drónt vásárol és később úgy dönt, hogy kiegészíti egy kamerával, a maximális sebesség csökkenhet a nagyobb súly miatt.

Ütés elleni védelem az élettartam meghosszabbítása érdekében

A legtöbb gyártó védőívekkel szereli fel a drónt, amely védi a drón szerkezetét az ütközésektől. Ezeket a drón legkényesebb részeire - a propellerre - erősítik fel. Ha azonban valamelyik meghibásodik, könnyen cserélhető. A tartalék propellerek általában a csomag részét képezik, ha nem, akkor sem okoz gondot a pótpropeller vásárlása.

Vannak azonban olyan gyártók is, akik még tovább feszegetik a határokat, és lézer- vagy infravörös érzékelőkkel gazdagítják a drónjaikat, amelyek érzékelik az útba eső akadályt, és jelezhetik a drónnak, hogy álljon meg vagy kerülje el azt.

dron - prekazky

Minőségi felvételek a kamera felbontásának és stabilizálásának köszönhetően

Ha elsősorban a piac nagy részét kitevő kamerás drónok érdeklik, akkor annak felbontását is érdemes figyelembe venni. Manapság gyorsan fejlődik a videó minősége, ezért érdemes legalább FullHD felbontású (1920 × 1080 px) modellt választani. A piacon azonban gyakran találkozhatunk olyan kamerával ellátott drónokkal is, amelyek 2,7K (2704 × 1520 px), 4K (3840 × 2160 px) vagy akár 8K (7680 × 4320 px) felbontásban is tudnak fényképezni és felvételeket készíteni.

A legjobb mutató azonban ebben az esetben nem maguk a számadatok, hanem főleg azoknak a felhasználóknak a videói, akik már megvásárolták ezt a modellt – általában tele van a YouTube a leggyakrabban eladott drónok mintafelvételeivel. Ez jobb képet ad a színekkel és a fénnyel való munkáról.

Ha nemcsak a valós idejű felvételeket szeretne élvezni, hanem valamilyen szép felvételeket is szeretne készíteni, akkor a képstabilizálás is érdekelni fogja. Enélkül a videók rázkódnának és inkább fájdalom lenne nézni őket, mint öröm.

A képstabilizálást általában gimballal oldják meg, amely kiküszöböli a rázkódást és a dőlést, de a kamerás drónok gyakran rendelkeznek kiegészítő elektronikus stabilizátorral.

 

dron - kamera a stabilizace

Először is ismerkedjen meg a jogszabályokkal

Még ha ez a bekezdés a Hogyan válasszunk drónt című cikkünkben az utolsók között is szerepel, vásárlás esetén elsőként kéne foglalkoznia vele.

A konkrét feltételek a kiválasztott modelltől és az adott országtól függnek, de leggyakrabban a következőkre van szükség:

  • a drón üzemeltetőjének és pilótájának regisztrációjára,
  • a drón megjelölésére a hozzárendelt kóddal ellátott címkével,
  • a pilóta vizsgák teljesítésére.

Ugyanígy törvény korlátozza a konkrét repülési szabályokat is – távolság, magasság, engedélyezett területek és így tovább. Javasoljuk, hogy alaposan tanulmányozza át ezeket, mielőtt használni kezdené a drónját.

Hogyan válasszon drónt az ár alapján?

Fentebb már leírtuk a legfontosabb műszaki jellemzőket, de még hiányzik, hogy összefoglaljunk egy másik, ugyanolyan fontos paramétert - ez pedig az ár.

Azt persze nem fogjuk megmondani önnek, hogy mennyit érdemes a drónba fektetnie. Ehelyett bemutatjuk az egyes árkategóriákat és azok konkrét képviselőit – ezeket a következő táblázatban találja meg.

 

Most már minden információ birtokában van a megfelelő drón kiválasztásához, így sokkal könnyebb lesz a döntéshozatal. Ha azonban még mindig tanácstalan, ne habozzon kapcsolatba lépni az ügyfélszolgálatunkkal: állunk rendelkezésére az info@aerium.hu e-mail címen.

 

Heureka
Hogyan értékelték a vásárlók az Aerium.hu-t
Összesen 79 értékelés az Árukereső.hu-n
Összesítve

2021.12.20
Hiteles vásárló
100 %

Ezt a boltot a többi felhasználó pozitív értékelései alapján választottam és egyáltalán nem bántam meg. Az idegesítő "űrlényes" webáruházzal ellentétben, ahol mindent árulnak a pelenkáktól kezdve az elektromos autókig és nincs idejük ellenőrizni, hogy a termékleírások megfelelnek-e a valóságnak vagy szakszerűen segíteni a választásban, ez a webáruház egy szűk kínálatra specializálódik, amelyhez tényleg ért és tud válaszolni a vásárlók által feltett kérdésekre, a vásárlónak pedig olyan érzése van, hogy a befektetését nem egy sarki fűszeres tanácsai alapján tette :)