Köhög, gyakran betegeskedik vagy allergiától szenved? Egy minőségi légtisztító megoldást nyújthat, vagy legalábbis enyhítheti ezeket a problémákat. Feladata, hogy eltávolítsa a levegőből a különböző szennyeződéseket, legyen szó pollenekről, porról vagy akár baktériumokról és penészről. Ezek a szennyeződések irritálják a légzőrendszerünket és végső soron az egész szervezetünket, ezért kezelni kell őket.

De hogyan válasszuk ki az egyéni igényeinknek megfelelő légtisztítót ? Erre koncentrálunk mai cikkünkben.

Kinek vásároljunk légtisztítót?

Ez egy abszolút fontos kérdés, amelyre választ kell adnunk, mielőtt levegőtisztítót választunk. Ugyanis a cél alapján választjuk ki a megfelelő szűrőket, amelyek pontosan azt teszik, amire szükségünk van - vagyis eltávolítják azt a fajta szennyeződést, amivel problémánk van.

Sokféle szűrő létezik, és sok esetben a légtisztítók különböző szűrőkombinációkat használnak. A HEPA-szűrő az egyik legnépszerűbb, mégpedig azért, mert nagy hatékonyság mellett széleskörűen alkalmazható. Leggyakrabban olyan ügyfelekkel találkozunk, akik szeretnék eltávolítani a levegőből az allergéneket, a port és a szagokat, például a cigarettafüstöt, és a HEPA-szűrő mindezekre képes.

A piacon találhatunk például szén-, antibakteriális, elektrosztatikus vagy vízszűrőket, ionizátorokat vagy UV-lámpákat is.

Hogyan válasszunk légtisztítót az allergiások számára?

Ha allergiásoknak való légtisztítót választunk, annak óránként körülbelül 4 alkalommal kell megszűrnie a helyiség levegőjét. A gyakorlatban a légtisztító légteljesítményét el kell osztani hárommal.

Gyakorlati példa: A szoba, amelyben a fiam alszik, 55 m3 térfogatú. Az ajánlatban légtisztítók allergiásoknak csak a 220 m3/h-nál nagyobb teljesítményű légtisztítók közül fogunk választani. Azonban mindig célszerű olyan légtisztítókat választani, amelyek kapacitása átfedésben van. Ennek oka a zajszintjük, amely maximális légteljesítmény mellett zavaró lehet a hosszú távú tisztítás során. Ha a teljesítményt túlméretezzük, a légtisztító alacsonyabb üzemmódban működhet, és a szűrési tulajdonságok megőrzése mellett nagyobb csendességet érhetünk el. Ez mindenképpen előny, ha azt tervezi, hogy a légtisztítót éjszakára bekapcsolva hagyja, és zavartalanul élvezheti az alvást.

Olimpia Splendid AURA CARE

Egy másik fontos kritérium a már említett szűrők. Ebben az esetben a légtisztítónak feltétlenül tartalmaznia kell HEPA-szűrőt. A HEPA-szűrő az atkákat, spórákat, penészgombákat, polleneket, állatszőrdarabkákat és egyéb allergéneket legfeljebb 0,3 mikron méretűre távolítja el a levegőből, műszakilag garantáltan 99,97%-os hatékonysággal.

Hogyan válasszunk légtisztítót dohányosok számára?

Amikor olyan helyiségbe vásárol légtisztítót, ahol dohányoznak, az elsődleges szempont a szagok eltávolítása a levegőből. Ha egy füstös helyiséget szeretnénk megtisztítani, elengedhetetlen, hogy a légtisztító jó minőségű szénszűrővel legyen felszerelve. Még így sem garantálható a tökéletes tisztítás dohányzás közben, ezért figyelembe kell venni, hogy a cigaretta befejezése után néhány tíz perccel is folytatódik a levegő tisztítása. Ne számítson arra, hogy a cigarettafüst bejut a bútorokba, függönyökbe stb.

Vegye figyelembe azt is, hogy a szénszűrő működése és élettartama ilyen terhelés alatt csökken a nemdohányzó helyiségekben történő normál használathoz képest. Ebben az esetben célszerű olyan légtisztítót vásárolni, amely ionizátorral van felszerelve - ez segít az illékony anyagok eltávolításában és kisebb és kevésbé káros anyagokra bontásában.

Végső soron az is tanácsos, hogy a helyiséget időnként (emberek, élőlények és növények jelenléte nélkül) ózontisztítóval tisztítsa megm generátorral, amely a környező anyagok - falak, bútorok, függönyök vagy kárpitok - szagát is képes eltávolítani. A cigarettafüst és szagok elleni légtisztítók részlegéből választva biztosan nem fog hibázni. Csak azt kell szem előtt tartani, hogy a légtisztítónak óránként 2,5 alkalommal kell megújítania a helyiség levegőjét. Ezért a légteljesítményt kettővel kell osztani.

Mit kell még figyelembe venni?

Az üzlethelyiségben és a tanácsadói vonalon a gyakorlatban gyakran találkozunk olyan ügyfelekkel, akik légtisztítókkal szeretnének enyhíteni az irritált légutakon. Közelebbről rákérdezve gyakran kiderül, hogy ezek az ügyfelek otthon száraz levegővel küzdenek, és a légtisztító helyett jobb megoldás lenne számukra egy párásító.

Ebben az esetben a párásító funkcióval rendelkező légtisztítók vagy a teljes HEPA-szűrővel ellátott párásítók közül ajánljuk a választást, amelyek közül a kínálatunkban megtalálható például az Airbi MAXIMUM modell. Ezen kívül szénszűrővel és ionizátorral is rendelkezhet.

Mekkora a helyiség?

Az előző bekezdésekben elmagyaráztuk, hogyan kell a helyiség méretével dolgozni. Az ismétlés azonban a bölcsesség anyja. Attól függ, hogy kinek van szükségünk a készülékre. A számítási képlet a következő: alapterület (m2) × belmagasság (m) × 2,5. Allergiások esetében nagyobb teljesítményre van szükség, ezért a 2,5 számot 4-re kell cserélni.

Szűrőrendszer

A légtisztító kiválasztásakor az egyik legfontosabb paraméter a szűrők. A cikk elején tájékoztatást adtunk néhány szűrőről, de most részletesebben ismertetjük őket.

 

HEPA-szűrő

Ez a szűrő az egyetlen olyan szűrő, amely technikailag garantáltan 99,97%-os hatékonyságú. Nagyon apró részecskéket - 0,3 mikronig terjedően - fog fel. Megtisztítja a levegőt a pollenektől vagy az állatszőrdarabkáktól, és nagyon fontos, ha allergiásoknak és asztmásoknak vásárolunk légtisztítót. Manapság már minden jobb légtisztítóban alapfelszereltséggé válik. A HEPA-szűrőket azonban általában rendszeresen cserélni kell - még a mosható szűrőket is.

 

Szénszűrő

A szénszűrőt is gyakran használják. Ez nagyon jól együttműködik a HEPA-szűrővel, és a szagok eltávolítására szolgál. Az illékony vegyi anyagokkal is megbirkózik. Találkozhatunk szövetszénszűrőkkel is, amelyek kisebb kapacitásúak, és szemcsés szénszűrőkkel, amelyek többszörös kapacitásúak.

Imagem

 

Imagem

Por előszűrő

Olyan szűrő, amely a HEPA-szűrőnél nagyobb porszemcséket fog fel, így védve azt az eltömődéstől. A porelőszűrő és a HEPA-szűrős légtisztítók poros helyekre és olyan otthonokba alkalmasak, ahol gyakori portalanításra van szükség.

 

Elektrosztatikus szűrők

Az ilyen szűrő képes elnyelni a részecskéket, allergéneket, vírusokat, baktériumokat és penészgombákat, de nagy hátránya, hogy a szagokkal nem tud megbirkózni. Ez a mágnesességen alapuló szűrő azonban nem ajánlott. Hacsak a szűrő nincs ventilátorral is felszerelve, akkor csak a közvetlen környezetében lévő levegőt tisztítja meg.

Imagem

 

Imagem

UV-lámpa

Az ultraibolya sugárzás segít sterilizálni a levegőt a baktériumoktól, vírusoktól, penésztől és egyéb szerves eredetű szennyeződésektől. Az UV-lámpa a légtisztító belsejében van elzárva, így nem kell attól tartanunk, hogy sugárzása bármilyen negatív hatással lenne az egészségünkre.

 

Ionizátor

A negatív iongenerátor vagy ionizátor pozitív hatással van az egészségünkre. Ez egy olyan eszköz, amely felgyorsítja a porszemcsék összecsapódását és leülepedését, ezáltal növeli a tisztítók teljesítményét. A negatív ionok emellett csökkentik a fáradtságot, a stresszt és jótékony hatással vannak a légutakra.

ionizator

 

Rohnson R-9600

Katalitikus szűrő (fotokatalizátor)

Hatékony katalizátorként működik, amely kémiai reakciókat használ az UV sugárzás hatására. Szobahőmérsékleten képes lebontani a formaldehidet, a benzolt, az ammóniát és más mérgező anyagokat, amelyek általában minden háztartásban körülvesznek minket. Ezek például a bútorokból, szőnyegekből, függönyökből, ágyneműkből stb. szabadulnak fel. A baktériumokat és vírusokat is eltávolítja másodlagos szennyezés nélkül. További előnye, hogy nem kell alkatrészeket cserélni.

 

A tisztítószer kiválasztásakor hasznosnak találhatunk más jellemzőket is, mint például:

  • Időzítő: ennek köszönhetően beállítható a légtisztítás egy adott időre.
  • Levegőminőség-érzékelő: a légtisztító figyeli a levegő minőségét, és ennek megfelelően szabályozza a teljesítményét.
  • LED-kijelző a levegő állapotjelzővel: áttekintést nyújt a helyiség aktuális levegőminőségéről.
  • Éjszakai üzemmód: lehetővé teszi a teljesítmény és ezáltal a zajszint csökkentését - hasznos például éjszaka.
  • Gyermekbiztonsági zár

 

Ajánlott

Olimpia Splendid Aura Absolute

Megbízhatóságot, prémium minőséget és érdekes funkciókat keres, beleértve a Wi-Fi vezérlést is? Akkor biztosan elégedett lesz az Olimpia Splendid Aura Absolute légtisztítóval. Ez egy nagy légteljesítménnyel rendelkező modell, amely több szinten tisztítja a környező levegőt. Fel van szerelve por előszűrővel, 14-es HEPA osztályú szűrővel, aktív szénszűrővel, ionizátorral és UV-C lámpával. Ez hatékonyan pusztítja el a baktériumokat, vírusokat és szagokat.

Emellett a szűrők a hosszú élettartamot szem előtt tartva készültek - konkrétan akár 4320 órányi üzemidőt is kibírnak. Így megkíméli magát a karbantartás fáradalmaitól. Az üzemeltetés is kellemes, köszönhetően a Wi-Fi kapcsolatnak egy mobilalkalmazáson keresztül, vagy akár hanggal olyan rendszereken keresztül, mint a Google Assistant vagy az Amazon Alexa.

 

Olimpia Splendid Aura Di

Az Olimpia Splendid Aura Di tökéletes választás azok számára, akik nagyszerű ár-érték arányt szeretnének elérni. Ionizátorral és UV-lámpával van felszerelve, amelynek köszönhetően semlegesíti a káros ionokat, és így tisztítja a levegőt.

Szűrői könnyen cserélhetők, és hosszú élettartamot is biztosítanak - akár 2000 órányi üzemidővel. Ne hagyja, hogy az alacsonyabb ár megtévessze - a gyártó olyan prémium funkciókkal is felszerelte, amelyek a két osztállyal feljebb lévő légtisztítókban gyakran alapfelszereltségnek számítanak. Számíthatsz például az alvó/turbó funkcióra, az automatikus teljesítményszabályozásra, a levegőminőség-érzékelőre vagy az állítható időzítőre.

 

 

Rohnson R-9600 PURE AIR

A Rohnson R-9600 PURE AIR a középárkategóriába tartozik. Ez a légtisztító kényelmesen kezelhető egy alkalmazáson keresztül, és a szennyeződések széles skáláját képes eltávolítani a levegőből, a portól, a formaldehidtől és más toxinoktól kezdve a baktériumokig, mikrobákig, allergénekig és más szerves anyagokig.

Ez a 7 fokozatú szűrőrendszernek köszönhető, amely egy alumínium por előszűrőből, egy katalitikusszűrőből, formaldehidszűrőből, antibakteriális szűrőből, HEPA-szűrőből, sterilizáló UV-lámpából és ionizátorból áll.

Ezenkívül olyan okos funkciókat kínál, mint az automatikus üzemmód, az alvó funkció, az időzítő és a szűrőcserét jelző fényjelzés.

 

Woods AD20G Active ION HEPA

A tél beköszöntével jelentősen romlik a levegő minősége az otthonban. A fűtés, a szennyes ruhák beltéri szárítása és a ritkább szellőztetés ingadozhat a páratartalomban, és hozzájárulhat a légszennyezéshez.

Ha a magasabb páratartalom az Ön számára is problémát jelent, akkor a Woods AD20G Active ION HEPA modell, amely a párátlanítót és a légtisztítót egy készülékben egyesíti, jó választás lehet az Ön számára.

 

Még mindig nem tudja, mit tegyen? Szívesen segítünk!

Mint láthatja, a légtisztítók esetében számos lehetőség közül választhat. Ez még nehezebbé teheti az Ön igényeinek megfelelő készülék kiválasztását - és mi pontosan azért vagyunk itt, hogy segítsünk kiválasztani a megfelelőt. Ne féljen felhívni vagy írni nekünk. Szívesen segítünk.

István

A bejegyzés írója
István tapasztalt elektronikai szakértő, aki régóta foglalkozik webáruházunk termékeivel (különösen légkondicionálókkal, páramentesítőkkel, elektromos rollerekkel, drónokkal és egyebekkel). István széleskörű tapasztalatai kulcsfontosságúak a cikkek megírásában, melynek során ő maga aktívan közreműködik abban, hogy vásárlóink felmerülő igényeire gyakorlati megoldásokat találjanak

Segíthetünk?

+36 1 234 4720
+36 1 234 4720
H-P (9:00 – 16:00)
Párátlanítás
Az építőelemekben és anyagokban található nedvesség (vízpára) a környező levegőbe jut. ...
Heureka
Hogyan értékelték a vásárlók az Aerium.hu-t
Összesen 79 értékelés az Árukereső.hu-n
Összesítve

2022.02.27
Hiteles vásárló
100 %

Előre utalással fizettem. A megerősítő mailben minden szükséges adatot megtaláltam az azonosítón kívül. Mármint ott volt, csak nem vettem észre. A levélhez csatolva küldték a számlát. Ezt nem vártam, mert a levelet a megrendelés után azonnal megkaptam. Más szavakkal, jobb lenne, ha javítanának a megerősítő mail szövegén. Meg kéne benne említeni az azonosítót és a mellékelt számlát. És így már tényleg minden tökéletes lesz :-)