Köhög, gyakran beteg vagy allergiában szenved? Megoldást jelenthet egy légtisztító beszerzése. A légtisztító segít eltávolítani a levegőből a pollent, a port és más szennyeződéseket, amelyek feleslegesen irritálják a szervezetünket. De hogyan válasszunk légtisztítót, hogy az megfeleljen az igényeinknek? Sokéves tapasztalattal rendelkező független forgalmazóként erre a kérdésre összpontosítunk ebben a cikkben.

Ahhoz, hogy megfelelően válasszunk légtisztítót, két alapvető dolgot kell tisztáznunk. Nézzük meg, hogy miről is van szó.

Kinek vásároljuk a légtisztítót?

A vásárlás célja a légtisztítók esetében egyszerűen alapvető fontosságú. A cél alapján választjuk ki a megfelelő szűrőket, amelyek teljesítik a légtisztítóval szemben támasztott elvárásainkat. Hogyan befolyásolja ez az információ a választást?

Hogyan válasszunk légtisztítót allergiában szenvedők számára

Alapvető információ, hogy az allergiában szenvedők esetében a légtisztítónak óránként legalább 3x át kell szűrnie a helyiség levegőjét. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a légtisztító légáram mennyiségét hárommal kell elosztani.

Gyakorlati példa: a szoba, ahol a fiunk alszik, 55m3 méretű. Az allergiában szenvedőknek való légtisztítók kínálatából kizárólag azok közül válasszunk, amelyeknek teljesítménye több mint 165 m3/h.

A másik fontos kritériumot a szűrők alkotják. A légtisztítónak ebben az esetben feltétlenül tartalmaznia kell HEPA szűrőt. A HEPA szűrő eltávolítja a levegőből az atkákat, a spórákat, a penészt, a pollent, az állati szőr törmelékeit és más, legfeljebb 0,3 mikron méretű allergén anyagokat, gyakorlatilag 99,97%-os garantált hatékonysággal.

Hogyan válasszanak légtisztítót a dohányzók

Ha olyan helyiségbe vásárol légtisztítót, ahol dohányozni szoktak, akkor elsősorban a szagokat fontos eltávolítani a levegőből. Ezzel a problémával legjobban az ózongenerátor tud megbirkózni. Ez a készülék nagyon hatékony, ha el akarja távolítani a cigaretta szagát a falakból, vagy például amikor valamit kiönt otthon és nem tud megszabadulni annak szagától.

Az ózon nagyobb mennyiségben negatív hatással lehet az egészségre. A szagokkal és más káros anyagokkal reagálva közömbösül, és valószínűtlen, hogy károsan hatna az egészségre, néhányan mégis aggódhatnak ezen hatás miatt. Ebben az esetben inkább a légtisztítót ajánljuk.

Az erre a célra szánt légtisztító szénszűrővel és ionizátorral rendelkezik (PlasmaWave a Winix légtisztítók esetében). Ha a légtisztítók cigarettafüst és szagok ellen kategóriából választ terméket, akkor biztosan nem hoz rossz döntést. De fontos arra gondolni, hogy a hatáshoz a légtisztítónak óránként 2x át kell szűrnie a helyiség levegőjét. Ezért a légtisztító légáram mennyiségét kettővel kell elosztanunk.

Mire kell még odafigyelni?

Boltjainkban gyakran találkozunk olyan vásárlókkal, akik azt gondolják, hogy légtisztítóra van szükségük, mert a légutak irritációját tapasztalják. Gyakran azonban ennek az az oka, hogy az otthonukban száraz a levegő, tehát inkább párásítóra van szükségük. Ez a probléma különösen a fűtőszezonban áll fenn.

Ebben az esetben azt javasoljuk, hogy a párásító funkcióval ellátott légtisztítók kategóriából, vagy teljesértékű HEPA szűrővel ellátott párásítót válasszon, például a kínálatunkban található Airbi MAXIMUM és Winix AW-600 párásítókat. Ezek a modellek szénszűrővel és ionizátorral is rendelkeznek.

Az Airbi MAXIMUM és a WINIX AW-600 modelleket nem ajánljuk túl nagy méretű helyiségekbe és olyan otthonokba, ahol valaki allergiában szenved.

Nagyon egyszerűen kiderítheti, hogy otthonában száraz-e a levegő. Ehhez elég beszerezni egy páratartalommérőt, amely megméri az adott helyiségben a relatív páratartalmat. Az ideális relatív páratartalom 50 %. 45 % alatt javasoljuk, hogy gondolja át egy párásító funkcióval rendelkező légtisztító vagy egy külön párásító beszerzését. 70 % felett penész képződik a helyiségben, amelyet a légtisztító nem tud eltávolítani. Erős fertőtlenítőt kell használni, majd újra kifesteni és kiszárítani a helyiségeket egy megfelelő párátlanítóval, végül (vagy akár közben is) egy légtisztítót elhelyezni .

Milyen nagy helyiségről van szó?

Azt, hogy hogyan kell a helyiség méreteivel dolgozni, az előző bekezdésekben már elmagyaráztuk. De ismétlés a tudás anyja. Minden attól függ, hogy kinek van szüksége a készülékre. Ha valaki allergiában szenved, akkor a légtisztítónak óránként 3x át kell szűrnie a helyiség levegőjét, ami azt jelenti, hogy 3x akkor légáram mennyiségű légtisztítót kell választanunk, mint amekkora a helyiség űrtartalma.

Az olyan otthonokba, amelyekben senki sem szenved allergiában, elég egy dupla légáram mennyiségű légtisztító is.

Szűrők

Az egyik kulcsparaméter a légtisztító kiválasztásakor a készülékben lévő szűrő. Néhány szűrő tulajdonságairól már írtunk a cikkünk elején, de a teljesség kedvéért legyen szó mindegyikről egy helyen.

Nem kevés légtisztító szűrő létezik, mindegyik valami másra szolgál és gyakran kombinálják őket a légtisztítókban. Az alábbi sorokban felsoroljuk az alapvető szűrőket és más részeket, amelyekről jó tudni a választás során .

HEPA szűrő

Ez a szűrő az egyedüli, amelynek műszakilag garantált hatékonysága 99,97 %. Nagyon kicsi, akár 0,3 mikron méretű részecskéket is képes felfogni. Megtisztítja a levegőt a pollentől és az állati szőr törmelékeitől. Nagy jelentőséggel bír, amikor allergiában vagy asztmában szenvedőknek vásárolunk légtisztítót.

Szénszűrő

A szénszűrő is a gyakran használt szűrők közé tartozik. Nagyon jól működik a HEPA szűrővel kombinálva. A szagok eltávolítására szolgál a levegőből.

Előszűrő porra

Ez egy olyan szűrő, amely minden nagyobb porszemet felfog a HEPA szűrő előtt és egyúttal védi a HEPA szűrőt, nehogy belepje a por. Az előszűrővel és HEPA szűrővel rendelkező légtisztítók poros környékre és olyan otthonokba valók, ahol gyakran kell letörölni a port.

Elektrosztatikus szűrők

A mágnes alapú elektrosztatikus szűrőket nem ajánljuk. Ez egy olyan szűrő, amely ha nem rendelkezik ventilátorral, csak a közvetlen környezetében lévő levegőt tisztítja meg, ráadásul kisebb hatékonysággal. A szűrő előnye, hogy nem kell cserélni. Viszont a légtisztítók, amelyek ilyen szűrővel rendelkeznek, többnyire más szűrőket is tartalmaznak, amelyek cseréjét nem tudjuk elkerülni. Ezért a vásárlóknak inkább a HEPA szűrős légtisztítókat szoktuk ajánlani, amelyek hatékonysága garantált.

UV-lámpa

Az ultraibolya sugárzás segít sterilizálni a levegőt a baktériumoktól és vírusoktól. Az UV-lámpa a légtisztító belsejébe van zárva, ezért nem kell aggódnia, hogy a sugárzás valamilyen negatív hatással lenne az egészségére. A szubjektív véleményünk azonban az, hogy az UV-lámpa nem a legjobb választás. A szervezetet elvégre ki kell tenni bizonyos mennyiségű baktériumnak és káros anyagnak, hogy kifejlessze a védekezőképességét.

Ionizátor (PlasmaWave)

A negatív ion generátor, vagyis az ionizátor pozitív hatással van a szervezetünkre. Egy olyan készülékről van szó, amely a porszemek összegyűlését és leülepedését eredményezi, amivel növeli a légtisztító hatékonyságát. A negatív ionok csökkentik a fáradtságot, a stresszt és jótékony hatással vannak a légutakra. Azonban vigyázzon az erős ionizátorokkal, amelyek fejfájást okozhatnak - de ilyeneket általában nem találunk a HEPA szűrővel ellátott légtisztítókban.

Még mindig tanácstalan? Szívesen segítünk Önnek!

A fenti sorokban egy csomó információval láttuk el, amelyek a megfelelő légtisztító kiválasztásához szükségesek. Tudjuk, hogy rengeteg információról van szó, és nem egyszerű gyorsan feldolgozni az összeset. Éppen ezért jött az az ötlet, hogy létrehozzuk a légtisztító választási útmutatót. Adja meg a szükséges információkat, mi pedig megmutatjuk Önnek az igényeire szabott termékeket.

 

Heureka
Hogyan értékelték a vásárlók az Aerium.hu-t
Összesen 79 értékelés az Árukereső.hu-n
Összesítve

2022.10.11
Hiteles vásárló
100 %

A termék kiválasztása után összehasonlítottam a webáruházak értékelését, a vásárlók tapasztalatait a bolttal és a legjobb árat is. Ez a webáruház tetszett meg a legjobban, mert teljesítette a feltételeimet, ráadásul a kiválasztott termékhez egy praktikus és értékes ajándékot is kínált. Röviden mondva, minden szempontból ez a legjobb webáruház. Melegen ajánlom mindenkinek.