Helyiség mérete és célja

Párátlanító választáskor érvényes, hogy a teljesítménye a kinti hőmérséklettől függ, vagyis minél magasabb a hőmérséklet, annál nagyobb a készülék teljesítménye. Nem mindegy, hogy a készülék az otthonunkban vagy egy nyaralóban van, amelyet hetente egyszer látogatunk meg.

Pomoc s výběrem odvlhčovače vzduchu

Fürdőszobai párátlanítók

Ezek a legkisebb párátlanítók, amelyek kis helyiségbe vagy fürdőszobába alkalmasak. Naponta kb. 10-12 l vizet képesek elvonni a levegőből, körülbelül 15m² területű szobákban. A hagyományos párátlanítókkal ellentétben általában halkabbak, ám nem használhatók nagyobb helyiségekben, mert nem elég nagy a teljesítményük.

 

Fürdőszobai párátlanítók

Aquaria 15P

BIET DE20L

Ayrton AYD-12

Teljesítmény  15 l / 24h 20 l / 24h 12 l /24h
Zajszint 36 dB 42 dB 46 dB
Víztartály térfogata 2 l 2,0 l 3 l
Légtisztítás igen nem nem

 

 

Párátlanítók otthoni használatra

Átlagos lakásokba alkalmasak. Ebben a kategóriában számos készülék közül válogathat. A hagyományos használat, tehát a páratartalom csökkentése mellett néhány modell további funkciókkal is rendelkezik, amilyen pl. a temperálás (mosott ruha hatékonyabb szárítása),  ionizátor vagy légtisztító szűrők jelenléte.

Párátlanítók otthoni használatra

Aquaria Thermo

Aquaria Thermo


Noaton DF 4123 HEPA

DC40L HEPA

DC40L HEPA

Aquaria 16

Aquaria 16

Teljesítmény 22 l / 24h 23 l / 24h 10 l / 24h 16 l / 24h
Zajszint 40 dB 46 dB 46 dB 40 dB
Víztartály térfogata 3,5 l 4,5 l 6,0 l 2 l
Légtisztítás igen nem igen nem

 

 

Félprofesszionális és professzionális párátlanítók

Állandó üzemelésre alkalmas készülékek, amelyeket például nyaralókban, garázsban és más épületekben használhatunk, ahol nem tartózkodunk állandó jelleggel, vagyis nem igénylik az állandó figyelmünket.

Ha a párátlanítót tényleg hosszabb ideig az ellenőrzésünk nélkül szeretnénk üzemeltetni, akkor olyan készüléket kéne választanunk, amely automatikus újraindítás funkcióval rendelkezik. Így áramkimaradás esetén a készülék ismét olyan üzemmódba kapcsol be, amelyet a legutóbbi alkalommal állítottunk be.

Ha a párátlanítót egy fűtetlen helyiségben szeretnénk elhelyezni, akkor válasszunk egy olyan modellt, amely hatékonyan szárít alacsonyabb hőmérsékleten is.

Félprofesszionális

és professzionális

párátlanítók

Remko ETF 320

Remko ETF 320

Remko ETF 360

Remko ETF 360

Remko ETF460

Remko ETF460


Rohnson PROFI R-9250

Teljesítmény 30 l / 24h 36 l / 24h 40 l / 24h 50 l / 24h
Zajszint 43 dB 53 dB 46 dB 50 dB
Víztartály térfogata 5,5 l 6,5 l 6,0 l 5,5 l
Légtisztítás igen nem igen igen

 

Kondenzvíz elvezetése

A kondenzvíz a párátlanítás melléktermékeként keletkezik, amelyet három módon gyűjthető össze:

1.       Egy tartályba, amellyel minden párátlanító rendelkezik

2.       Gravitációs úton elvezetve

3.       Szivattyúval

A tartály megtöltése után a párátlanítási folyamat leáll és a tartály kiürítése után folytatódik. Ezért a víztartály mérete a kritériumok egyike lehet a megfelelő párátlanító kiválasztása során.

Abban az esetben, ha nincs lehetőség rendszeresen kiüríteni a víztartályt, akkor javasoljuk, hogy gravitációs úton ürítse ki, mégpedig úgy, hogy egy tömlőt erősít a készülékhez, amellyel a készülék alatt lévő tartályba vagy lefolyóba vezethetjük el a kondenvizet.

Néhány modell kondenzvíz-szivattyúval is rendelkezik, amellyel a kondenzvizet akár felfelé is elszívhatjuk (maximum 3 méteres magasságig).

 

Zajszint

A párátlanító egy kompresszort tartalmazó készülék, tehát a hangosabb készülékek közé sorolhatjuk őket. A félprofesszionális párátlanítók esetében ez valószínűleg nem annyira fontos, mint az otthoni használat esetén, amelyeknél a zajszint egy döntő kritérium.

A piacon léteznek olyan készülékek, amelyek esetében a gyártók a lehető leghalkabb működésre törekedtek. Ilyenek például az Olimpia Splendid márkájú párátlanítók, amelyek a hagyományos párátlanítókkal szemben jelentősen halkabbak.

Heureka
Hogyan értékelték a vásárlók az Aerium.hu-t
Összesen 79 értékelés az Árukereső.hu-n
Összesítve

2022.10.01
Hiteles vásárló
100 %

Nagyon gyors szállítás. A klímát a boltban ajánlották, amelyet a webáruházon keresztül rendeltem meg és kártyával fizettem ki. A megrendelést körülbelül 17:00 körül küldtem el és a terméket másnap 8:00-kor kaptam meg.