Ha nem szeretne lemondani a lakás hűtésének lehetőségéről, de bármilyen okból nem tud egy helyhez kötött (falra rögzített) légkondicionálót felszerelni, a mobil légkondicionálók minden bizonnyal a legjobb megoldást jelentik.

Teljesítményük gyakran egyenrangú a helyhez kötött légkondicionálókkal, és még csak nem is kell egyetlen helyiségre korlátozódniuk. A kétrészes, falra szerelt légkondicionálókhoz képest zajosabbak, mivel a mobil egység teljes hűtőmechanizmust tartalmaz, de praktikusak, mivel a szezon után egyszerűen összecsomagolhatja és elteheti őket.

A mobil légkondicionálók nem nagyobbak, mint egy kis hűtőszekrény, így szabadon hűtheti a nappalit, ahol reggel ül, vagy a hálószobát, ahol délután alszik, mielőtt elalszik benne.

Ebben a cikkben tanácsot adunk, hogy hová helyezze mobil klímaberendezését, hogy ne maradjon le a teljesítményéről, és hogy teljes mértékben kihasználhassa a benne rejlő lehetőségeket.

mobil klímaberendezés légkivezetés

Hová kell a mobil klímaberendezés elszívni a levegőt?

A mobil klímaberendezés a helyiség levegőjének hűtésével és a meleg levegőnek a helyiségből való eltávolításával működik. A megfelelő működéshez a külső környezethez kell csatlakoztatni. Ennek legegyszerűbb módja, ha egy tömlőt vezetünk át az ablakon. Előnye, hogy nem kell szerkezeti átalakításokat végeznie a házon.

Ehhez a megoldáshoz azonban szigetelő készletet kell vásárolni az ablakhoz (tépőzárral működik, és a felszerelését bárki elvégezheti), hogy elkerülje a hőmérsékletveszteséget. A fáradságosan lehűtött levegő a nyitott ablak résén keresztül távozna a szobából. Bár az ablakkészlet nem drága, van egy még olcsóbb megoldás is - a rést tömítheti a méretre vágott medencetésztával.

A tömlő a kutya- vagy macskaajtón keresztül is elvezethető. 

Ha a mobil klímaberendezést egy ablak vagy erkélyajtó mellé tervezi, növelheti a teljesítményét, ha nem hagyja, hogy a nap közvetlenül rásüssön. Általában gyorsabban lehűl a szoba, ha a függönyöket vagy a redőnyöket a naptól távolabb húzza el.

Mire figyeljünk kiömléskor?

A tömlő maximális hossza 1,5 m. Ezért a mobil klímaberendezés helyét olyan ablak közelében válassza ki, amelyet a tömlő kényelmesen elér, és nem terheli túl. Ha van elég hely, célszerű ügyelni arra, hogy a tömlő ne legyen megcsavarodva vagy elgörbülve. Ha valahol "becsípődött" vagy eltört, az túlterhelheti a légkondicionáló ventilátort. Általánosságban tehát minél rövidebb a meleg levegő távozása a mobil légkondicionálóból, annál hatékonyabban hűt a készülék, és annál hatékonyabb a teljesítménye.

Semmiképpen sem ajánlott a tömlőből a forró levegőt a kéménybe vezetni, mivel a kompresszor túlmelegedhet, és a légkondicionáló károsodhat. Egyszerűen fogalmazva - a forrólevegő-kibocsátás maximális hossza megegyezik a tömlő hosszával, és a tömlő bármilyen meghosszabbítása károsíthatja a készüléket.

mobil klímaberendezés légkivezetés

Tippek a mobil légkondicionáló elhelyezéséhez

  1. Helyezze a mobil légkondicionálót egy sima, stabil felületre. Elég helynek kell lennie körülötte, hogy a levegő áramolhasson körülötte. Célszerű legalább 30-50 cm-t hagyni minden oldalról - ne helyezzük sarokba vagy két bútor közé. Ugyanez érvényes felülről is. Bár az asztal alá dugva némi helyet takaríthat meg a szobában, a légkondicionáló nem tudja megfelelően átirányítani a levegőt az akadályon.

  2. A mobil légkondicionálót nem szabad hőforrás közelében elhelyezni. Teljesen logikus, hogy ha a szoba levegőjét kell lehűteni, akkor nem fogod a kályhát működtetni, vagy tüzet gyújtani a kandallóban. Azonban a hűtőszekrény, a sütő, amelyben süt, vagy a számítógép, ha éppen egy kihívásokkal teli játékot játszik, szintén hőforrás lehet.

  3. A légkondicionálóból érkező hideg levegő soha ne fújjon közvetlenül Önre. Hosszú ideig egy huzatban maradni nem egészséges. Ezért nem tanácsos a mobil légkondicionálót úgy elhelyezni, hogy az ágyra, íróasztalra, kanapéra vagy bárhová irányuljon, ahol hosszabb időt tölt.

  4. A SLEEP üzemmód, amely minimálisra csökkenti a ventilátor működését, ma már a mobil klímaberendezések alapfelszereltsége. Ha azonban Ön könnyű alvó, és még ez az üzemmód sem felel meg Önnek, akkor lehetőség van arra, hogy a mobil légkondicionálót a folyosón helyezze el (ha van lehetőség a meleg levegőt szállító tömlő elvezetésére is), és a nyitott ajtón keresztül irányítsa a légáramlást a hálószobába. A zaj egy kicsit kevesebb lesz. Ez egy helyhez kötött légkondicionálóval nem lehetséges.

  5. És az utolsó tipp, bár nyilvánvalónak tűnik, az aljzathoz való hozzáférés. A mobil légkondicionálót nem tudja használni olyan helyiségekben, ahol nincs áram (padlás, fészer stb.).

A ház vagy lakás különböző részei és azok buktatói

Ennek ellenére a mobil légkondicionálót a ház bármelyik helyiségében használhatja. Vásárláskor gondolja át, hogy mely helyiségeket fogja leggyakrabban használni, így figyelembe veheti a hűtési kapacitását. A déli és nyugati fekvésű helyiségek nagyobb teljesítményű légkondicionálót igényelnek.

Ha a légkondicionálót az emeleten helyezi el, válasszon olyan helyet, amely nem esik közel a lépcsőhöz. A hideg levegő lezuhanna a lépcsőn, és helyette a földszinti területet hűtené le. Rengeteg energia fogyna el, mire a felső emelet is lehűlne, és valószínűleg még a célhőmérsékletet sem érné el teljesen.

Ha még mindig kétségei vannak azzal kapcsolatban, hogy hová helyezze mobil klímaberendezését, hívjon minket bátran a 06 1 655 5993-as telefonszámon vagy küldjön e-mailt a info@aerium.hu címre, és írja le szakértőinknek a helyzetet. Szívesen adnak tanácsot arról, hogy mi akadályozza meg, hogy a légkondicionáló teljes kapacitással működjön, és hová kell elhelyezni, hogy hosszú ideig és a lehető legteljesebb mértékben szolgálhassa Önt.

A legjobb mobil klímaberendezések megtekintése 2021


Heureka
Hogyan értékelték a vásárlók az Aerium.hu-t
Összesen 79 értékelés az Árukereső.hu-n
Összesítve

2013.08.02
Hiteles vásárló
100 %

Nagyon gyors szállítás. A klímát a boltban ajánlották, amelyet a webáruházon keresztül rendeltem meg és kártyával fizettem ki. A megrendelést körülbelül 17:00 körül küldtem el és a terméket másnap 8:00-kor kaptam meg.