Némely légtisztító aktívan szűri a levegőt . Ez azt jelenti, hogy negatív ionokat és ózont generál, amellyel javít a levegő minőségén. Néhány párásító je rendelkezik ezzel a funkcióval. Érdemes megérteni, hogy hogyan is működnek ezek a funkciók, mielőtt megvásárolnánk a kiválasztott készüléket.

Levegő ionizálása

A levegő ionizálása negatív levegő ionok generálását takarja, elektrosztatikus kisüléssel. Míg a szabad természetben ezek az ionok nagy koncentrációban találhatók meg (a viharban a levegő 100 000 iont is tartalmaz cm³-ként), a városi és az indusztriális területeken a koncentrációjuk 100 ion alá csökken cm³-ként. A tudományos kutatások bebizonyították, hogy az emberi szervezet érzékeny a negatív ionok alacsony koncentrációjára és egyúttal a káros pozitív ionok magas koncentrációjára. A kutatások kimutatták, hogy a negatív ionok természetes koncentrációjának hiánya összefüggésbe hozható a depresszív állapottal, a fejfájással és további egészségügyi tünetekkel, beleértve a légutak krónikus problémáit is. A negatív ionok természetes forrásai közé tartoznak a folyó víz (pl. vízesések) és a fák. A modern építkezési anyagok, a szigetelt ablakok, a klíma, a műanyag szőnyegek és bútorok, a monitorok és a fénymásolók pedig épp ellenkezőleg – mind káros, pozitív ionokat termelnek.

ionizátor vzduchu Ionic Care

Városban lakva tehát jó ionizáló funkcióval ellátott légtisztítót használni. Figyelembe kell azonban venni, hogy az ózon minden elektrosztatikus kisülés természetes terméke és minden ionizátoros légtisztító bizonyos mennyiségű ózont bocsát ki. Ahogy arról majd a későbbiekben is szó lesz, az ózon alacsonyabb koncentrációban nem kimondottan káros, épp ellenkezőleg, fertőtlenítő hatással bír. Magasabb koncentrációban így káros a légutakra. Ezért jobb olyan légtisztítókat használni, amelyek ugyan nagyobb mennyiségben termelnek negatív ionokat, de a szűrőrendszerük nem bocsát ki nagy koncentrációban ózont.

Általában egyik kínált légtisztító sem termel több ózont, mint azt a higiéniai szabványok megkövetelnék, tehát többet mint 0,05 ppm, ahogy az néhány légtisztítóra igaz, amelyeket az USA-ban és Kínában kínálnak. Mi azokat a légtisztítókat ajánljuk, amelyeknél a levegő ionizálása kizárólag kiegészítő funkció és a fő tisztító mechanizmust a légtisztító szűrők képezik - főleg HEPA- és szénszűrők. Az ionizálás ugyanis többek között segít, hogy a por és más részecskék fürtökbe tömörüljenek, amelyeket így könnyebben felfognak ezek a finom szűrők. Hatékony szűrők használata nélkül a szennyeződéseket a légtisztító nem fogja fel, hanem por formájában jelenik meg a bútorokon és a padlón, onnét pedig újra a levegőbe kerül, amikor valamilyen mozgás van a helyiségben.

ionizace vzduchu

Az ózon fertőtlenítő funkciója

A légtisztítók vásárlása során általában ijesztő szokott lenni a lehetséges ózontermelés. Az ózon viszont nem egyértelműen negatív összetevője a levegőnek. Természetesen ugyanis fertőtlenítő hatással bír, amikor az organikus szennyeződésekkel lép reakcióba. Az ózontermelést ott használjuk, ahol fertőtlenítésre van szükség, és ahol csökkenteni szeretnénk a penész, a gombák, a baktériumok és a vírusok előfordulását a levegőben. Némely ózongenerátor az éttermek, az élelmiszer feldolgozók, illetve orvosi rendelők szennyezett helyiségeibe való, ahol fertőtleníteni kell a baktériumokkal és vírusokkal szennyezett felületeket. Az erős ózongenerátorokat emberek jelenléte nélkül kell üzemeltetni (használata után pedig ki kell szellőztetni) pl. a cigarettafüst kitisztítására az autó üléshuzatából.

HEPA filtryAlacsonyabb koncentrációban otthonunkban is segítségünkre lehet az ózon fertőtlenítő hatása. Ezért néhány készülék a megengedett határon belül bocsát ki ózont. A légtisztítók esetében ez az elektrosztatikus kisülés természetes terméke vagy az UV-lámpa aktiválásának kísérő jelensége lehet. Amennyiben az ózon koncentrációja nem emelkedik a higiéniai normák szerint meghatározott határ fölé, nem kell semmi miatt aggódnunk, ellenkező esetben viszont az ózon egészségtelen, 0,05 ppm feletti koncentrációjának kitéve krónikus légúti megbetegedések veszélyeztetnek bennünket. Ezért a légtisztító kiválasztása előtt jó átgondolni, hogy az ózongenerátort hol és hogyan fogjuk használni. Mindig van rá lehetőség, hogy mechanikus szűrőkkel ellátott légtisztítók használatával teljesen kikerüljük az ózont. Ezekben a légtisztítókban HEPA és aktív szén található. Adott esetben vízalapú légtisztítókat (tárcsás párásítókat) is választhat, amelyek természetesebb megoldást képviselnek a levegő szűrésére a háztartásban.

Heureka
Hogyan értékelték a vásárlók az Aerium.hu-t
Összesen 79 értékelés az Árukereső.hu-n
Összesítve

2021.05.09
Hiteles vásárló
100 %

Elégedett vagyok. Ha nem is lakik az ember egy olyan városban, ahol hagyományos boltjuk is lenne, még mindig ott a lehetőség a webáruházon keresztül vásárolni. Ez a cég szerintem mindenképpen stabilnak mondható. Elégedett vagyok és természetesen mindenkinek ajánlom.