A jó levegőminőség kulcsfontosságú az egészséghez, ezért fontos, hogy nagy figyelmet fordítsunk rá. Míg a kültéri levegőt számos olyan körülmény határozza meg, amelyet nem lehet befolyásolni, addig az otthonunkban javíthatjuk a levegő minőségét, méghozzá drámai mértékben. Az egyik kritérium, amelyre összpontosítanunk kell ahhoz, hogy a lehető legjobb minőségű levegőt lélegezzük be, a páratartalom. Milyen legyen az optimális páratartalom a lakásban, hogy a lehető legjobb legyen élni benne?

 

optimalni vlhkost v byte

 

Milyen legyen a páratartalom az otthonunkban?

A megfelelő páratartalom meghatározásakor először is azt kell figyelembe vennünk, hogy milyen évszak van. Télen ugyanis sokkal magasabb a páratartalom, mint nyáron. A téli hónapokban 45 és 60% között kell lennie a megfelelő szintnek, míg a nyári hónapokban valamivel kevesebb, 40 és 55% között. Ha az otthoni értékek hosszabb időn keresztül magasabbak vagy alacsonyabbak, az különböző egészségügyi problémákhoz vezethet, ezért mindig érdemes arra törekedni, hogy a páratartalom ezen a tartományon belül maradjon.

Hogyan mérhetjük a páratartalmat otthon?

A lakásban lévő tényleges páratartalom pontos meghatározásához páratartalom mérőt (higrométert) használhatunk. Egyes szobahőmérőkbe ez be van építve. Ha azonban nem rendelkezünk ilyennek, mindenképpen javasoljuk, hogy szerezzen be egy higrométert otthonába, hogy szemmel tarthassa a lakás páratartalmát. Így azonnal javíthat rajta, ha úgy találja, hogy nem az ideális értékeken belül mozog.

Hogyan növelhető a lakás páratartalma?

Az alacsony páratartalom nem tesz jót sem az egészségének, sem a lakásának. A száraz levegő számos egészségügyi problémát okozhat, többek között megfázást és köhögést. Ha a páratartalom 40% alatt van a lakásában, növelnie kell azt. A nedvesség nem csak kívülről jut be otthonába, hanem otthonában is képződik. Például elkezdheti szárítani a ruhákat a lakásában, hogy a levegő párásabb legyen.

A legjobb megoldás azonban egy megfelelő párásító használata, amely garantáltan párásabbá teszi a lakás levegőjét. A párásítók ráadásul automatikus vezérlőrendszerrel vannak felszerelve, amely méri és fenntartja a páratartalmat. Egyes típusú párásítók még szűrőkkel is rendelkeznek, amelyek megszabadítják a levegőt az allergén anyagoktól, szagoktól és füsttől. Ezek a készülékek átfogóan gondoskodnak a lakás klímájáról. Néha légmosóként is feltüntethetik őket.

 

idealni vlhkost

 

Egy ilyen berendezés megvásárlásán gondolkodik? Akkor biztosan jól jön az útmutatónk a párásító kiválasztásához. Ebben megtudhatja, milyen fontos paraméterekre kell összpontosítania. Ha pedig tippeket keres a legjobb modellekre, akkor az alábbi listából inspirálódhat.

 

 

Hogyan csökkenthető a páratartalom a lakásban?

Ha úgy találja, hogy a lakása páratartalma túl magas, akkor csökkenteni kell. A magas páratartalom hozzájárul a penészgomba kialakulásához, ami veszélyes az egészségre. Ezért nagyon fontos, hogy egész évben rövid ideig és intenzíven szellőztessen. Ha a szennyest a lakáson kívül vagy szellőztetett helyiségben szárítjuk, vagy ha főzéskor bekapcsoljuk a páraelszívót, az is segíthet a problémán. Ha már megtette az alapvető intézkedéseket, de eredménytelenül, akkor még egy lehetőség létezik, nevezetesen a párátlanító. Ez a készülék segít hatékonyan megszabadulni a nedvességtől, és egyes modellek az alapfelszereltséghez tartozó kiváló minőségű szűrőknek köszönhetően a levegőt is megtisztítják.

Kínálatunkban különböző célokra alkalmas modelleket találhat, legyen szó fürdőszobákba szánt kis párátlanítókról, nagyobb helyiségekbe szánt nagy teljesítményű modellekről vagy speciális alkalmazásokra szánt félprofesszionális készülékekről. Az egyes kategóriákból a legjobb modellekből készítettünk egy válogatást tesztünkben, ahol az idei év legjobb párátlanítóit hasonlítottuk össze. Az egyes kategóriákban a következő modellek foglalták el az első helyeket:

 

 

 

 

István

A bejegyzés írója
István tapasztalt elektronikai szakértő, aki régóta foglalkozik webáruházunk termékeivel (különösen légkondicionálókkal, páramentesítőkkel, elektromos rollerekkel, drónokkal és egyebekkel). István széleskörű tapasztalatai kulcsfontosságúak a cikkek megírásában, melynek során ő maga aktívan közreműködik abban, hogy vásárlóink felmerülő igényeire gyakorlati megoldásokat találjanak

Segíthetünk?

+36 1 234 4720
+36 1 234 4720
H-P (9:00 – 16:00)
Hogyan használjuk az aroma diffúzort
Az aroma diffúzor ideális megoldás az otthonunk illatossá varázsolására. Nagy előnye, hogy használata sokkal biztonságosabb, mint az illatgyertyák vag...
Magas páratartalom a házban - hogyan birkózzunk meg vele?
A túlzott páratartalom nem csak az öregebb házaknál okoz problémát, de az új építésű házak egész soránál, akárcsak a frissen felújított lakásoknál is ...
Heureka
Hogyan értékelték a vásárlók az Aerium.hu-t
Összesen 79 értékelés az Árukereső.hu-n
Hiteles vásárló
2024.06.04