A jó minőségű levegő kulcsfontosságú az egészséghez, ezért nagy figyelmet kell rá szentelni. A kinti levegőt befolyásoló számos feltétel adott, amelyekkel nem tudunk semmit se csinálni, ám a lakásban befolyásolhatjuk a minőségét, méghozzá elég jelentősen. Megéri ezért megtenni érte a maximumot, hogy a lehető legjobb minőségű levegőt lélegezzük be. Ha szeretne javítani a levegő minőségén a lakásában, akkor oda kéne figyelnie a levegő páratartalmára. Milyen az optimális páratartalom a lakásban, hogy a lehető legjobb legyen élni benne?
 

Milyennek kéne lennie a levegő páratartalmának a lakásban?

 
A lakás levegőjének megfelelő páratartalmának megállapításakor először azt kell figyelembe venni, hogy milyen évszak van. A páratartalom ugyanis télen sokkal magasabb, mint nyáron. A téli hónapokban a páratartalomnak 45 és 60 % között kéne mozognia, míg a nyári hónapokban valamivel alacsonyabbnak kéne lennie, méghozzá 40 és 55 % között. Ha az otthonában a páratartalom valamivel magasabb vagy alacsonyabb, az egészségügyi problémákhoz vezethet, ezért mindig igyekeznie kéne a feltüntetett értékek között tartani a levegő páratartalmát.
 

Hogyan mérhetjük a lakás páratartalmát?

 
Az aktuális páratartalom pontos értékének kiderítésére szolgál a páratartalom-mérő. Néhány hőmérőben beépített páratartalom-mérő található, de ha nem rendelkezik egy ilyen hőmérővel, akkor mindenképpen érdemes elgondolkodni a vásárlásán, hogy tudja, milyen a lakása páratartalma. Ennek köszönhetően azonnal javíthat az értéken, ha kiderül, hogy a páratartalom értéke nem éppen ideális.
 

Hogyan növeljük a páratartalmat a lakásban?

 
Az alacsony páratartalom nem tesz jót sem az egészségnek, sem a lakásnak. A száraz levegő rengeteg egészségügyi problémát válthat ki. Ezek közé tartozik a nátha és a köhögés is. Ha a lakása páratartalma 40 % alatt van, növelni kell az értékét. A nedvesség nemcsak kintről érkezik, hanem a lakásban is kialakulhat. Ahhoz, hogy növeljük a páratartalmat, például bent száríthatjuk a kimosott ruhákat. 
 
A legjobb megoldás persze a párásító használata, amely garantáltan növeli a levegő páratartalmát a lakásban. A párásítók ráadásul általában automata szabályzással is felszereltek, ennek köszönhetően egyszerre képesek mérni és fenntartani a páratartalmat. Néhány párásító típusban szűrők is vannak, amelyek megszabadítják a levegőt az allergén anyagoktól, portól és cigarettafüsttől. Ezek a készülékek összetett módon gondoskodnak otthona klímájáról, ezért néha légmosóknak is nevezik őket.
 
 

Hogyan csökkentsük a lakás páratartalmát?

 
Ha azt veszi észre, hogy túl magas a páratartalom a lakásban, mindenképp biztosítani kell a páratartalom csökkentését. A magas páratartalom elősegíti a penész elterjedését, amely veszélyes az egészségre nézve. Egész évben nagyon fontos a rövid ideig tartó és intenzív szellőztetés. Ha már megtette az alapvető intézkedéseket, amelyek közé például a mosott ruha lakáson kívül való szárítása, a helyiségek szellőztetése és a páraelszívó főzés közbeni bekapcsolása tartozik, és még mindig nem sikerül csökkenteni a páratartalmat a lakásban, akkor van még egy lehetősége, méghozzá a párátlanítók használata, amelyek hatékonyan segítenek megszabadulni a párától. Emellett van még egy nagyszerű funkciójuk is - némelyik a levegőt is megtisztítja.
 
Ha segítségre van szüksége a páratartalom mérésével és a megfelelő készülék kiválasztásával kapcsolatban, nyugodtan forduljon hozzánk e-mailben az info@aerium.hu címre írva.
Heureka
Hogyan értékelték a vásárlók az Aerium.hu-t
Összesen 79 értékelés az Árukereső.hu-n
Összesítve

2021.09.09
Hiteles vásárló
100 %

Elégedett vagyok. Ha nem is lakik az ember egy olyan városban, ahol hagyományos boltjuk is lenne, még mindig ott a lehetőség a webáruházon keresztül vásárolni. Ez a cég szerintem mindenképpen stabilnak mondható. Elégedett vagyok és természetesen mindenkinek ajánlom.