Az elektromos roller egyre népszerűbb közlekedési eszköz, amelyet nemcsak a városban, hanem a természetben is használhat. Az elmúlt néhány évben azonban heves viták tárgya a maximális sebesség, amely modellenként változó.

Miért? Egyes jogalkotók és közlekedési szakértők szemében tüske az elektromos rollerek maximális sebessége, amely gyakran megegyezik a hagyományos motorkerékpárokéval. Még az első látásra gyengének tűnő és olcsó elektromos rollerek is néha igazi meglepetést okozhatnak.

Milyen gyorsak valójában az elektromos rollerek? Eláruljuk a következő bekezdésekben, ahol a sebességet nemcsak technikai oldaláról, hanem jogszabályaink szempontjából is megvizsgáljuk.

A legtöbb roller meglehetősen átlagosat kínál

A gyors idők gyors megoldásokat is igényelnek. Ma már kevesen engedhetik meg maguknak, hogy dugókban vagy egy buszmegállóban várakozzanak. A hagyományos közlekedési eszközök megfelelő alternatívája az elektromos roller, amellyel lényegesen rövidebb idő alatt eljuthat A pontból B pontba.

Ha úgy dönt, hogy elektromos rollert vásárol, mindenképpen szenteljen elegendő időt és figyelmet annak kiválasztására. Ezalatt érdemes a roller maximális sebességére is koncentrálni, amelyet nemcsak az határoz meg, hogy mekkora sebességre képes az adott modell, hanem azt is, hogy milyen szabályokat kell betartania.

Általában az elektromos roller sebessége az elektromos motor teljesítményétől függ. Leggyakrabban körülbelül 500 W átlagos teljesítménnyel és körülbelül 25 km/h sebességgel találkozhat. Nem ritkák azonban az erősebb változatok sem, amelyek sokkal nagyobb sebességre is képesek.

Csak hogy elképzelést adjunk, a leggyorsabb elektromos roller, a Rion2 RE90 akár a 161 km/h-ás sebességet is elérheti.

Teljesítmény

Maximális sebesség

250–500 W-os elektromos roller

15–35 km/h

1000 W-os elektromos roller

30–50 km/h

2000 W-os elektromos roller

40–50 km/h

3000 W-os elektromos roller

max. 55 km/h

4000 W-os elektromos roller

max. 60 km/h

5000 W-os elektromos roller

több mint 90 km/h

6000 W-os elektromos roller

több mint 100 km/h

Természetesen a roller sebessége is az ár szerint változik. Logikus, hogy a legolcsóbb rollerektől nem várhatja el, hogy különösen szédítő sebességet kínáljanakÉppen ellenkezőleg, 25-50 km/h kell számolnia átlagosan.

Ha még soha életében nem állt elektromos rolleren, javasoljuk, hogy eleinte lassabb sebességgel haladjon. Néha nagyon könnyű túlbecsülni a képességeinket. Eleinte nincs értelme túlhajtani a rollert és teljes gázzal menni.

Az egyensúly megtartása bizonyos helyzetekben még 10 km/h sebességnél is meglehetősen nehézkes lehet. Ezért jobb, ha eleinte maximum 15 km/h-val haladunk – ennél a sebességnél a roller általában viszonylag könnyen kezelhető. Egyes modelleknél használhatja a kezdő módot is, ahol az elektromos roller magától szabályozza a sebességet.

A teljesítmény és a garantált sebesség sem döntő

Az elektromos roller sebességét több tényező is befolyásolja, méghozzá igazán szembetűnően. Nézzük tehát az alábbiakban a legfontosabbakat.

1. Akkumulátor

Ahogy az akkumulátorban lévő energia csökken, rendszerint az elektromos roller teljesítménye is csökken, tehát a roller még lassabban tud csak haladni. Ez akkor fordul elő gyakran, amikor az akkumulátor csak 30%-ra vagy attól kevesebbre van feltöltve.

Ebben az esetben nem csak ön fog attól szenvedni, hogy hamarosan szó szerint csigalassúsággal fog kúszni az elektromos rollerrel, hanem maga az akkumulátor is. A gyakori teljes lemerülés esetén olyan károsodást szenvedhet, amely jelentősen csökkenti az élettartamát

2. A vezető súlya

Természetesen a vezető súlya is befolyásolja a sebességet. Minél nehezebb a vezető, annál nehezebben éri el a maximális sebességet az elektromos roller. A gyakorlatban megéri egy olyan elektromos rollerre beruházni, amelynek teherbírása nagyobb, mint az ön testsúlya.
Általában az elektromos rollerek teherbírása 120 kg, amellyel például az AERIUM AOVO PRO modell is rendelkezik. De olyan modelleket is találhatunk a piacon, amelyek akár 150 kg-os teherbírást is kínálnak.

AERIUM AOVO PRO

3. Gumiabroncsok

A gumiabroncsok, pontosabban azok magassága jelentős hatással vannak az elektromos roller sebességére isA sebesség mellett a magasabb gumiabroncsok a szükséges vezetési kényelmet is biztosítják – szinte nem is fog érezni semmilyen göröngyöt, köveket vagy egyéb egyenetlenségeket.

Ugyanez vonatkozik a kerekek méretére is. A nagy kerekekkel rendelkező elektromos roller valószínűleg gyorsabb lesz. Az alacsony nyomás miatt a gumiabroncsokban viszont sebesség és a megtehető távolság is csökkenhet.

4. Terep típusa

Természetesen a sebesség a tereptől is függ, ahol a rollerrel halad. Ebből a szempontból a városi környezet az ideális, ahol valóban a legtöbbet tudja kihozni elektromos rolleréből. Más a helyzet az igényesebb terepen, ahol minden domb, akadály vagy kátyú jelentősen csökkenti a sebességet. Azonban továbbra is egy rollerről van szó, így alkalmanként lábbal hajtva segítheti a haladást. Az akkumulátor ezt hosszabb megtehető távolsággal és hosszabb üzemidővel jutalmazza meg.

Ha gyakran szeretne kimenni a természetbeakkor inkább egy terepjáró elektromos roller jöhet jól
amely játszi könnyedséggel birkózik meg az igényesebb utakkal. Javasolhatjuk például az AERIUM HX8 modellt, amely erősebb akkumulátorral és erősebb motorral rendelkezik.

AERIUM HX8

Ne feledkezzen meg a jogszabályokról

Elektromos rollerrel közlekedni kétségtelenül szórakoztató, de bizonyos esetekben kellemetlenül is végződhet. Elég, ha egy kicsit túlbecsüli az erejét, és szerencsétlenségre kerül sor. A mentők szerint az elektromos rollerek népszerűségével a közlekedési balesetek száma is nő.

A gyakorlatban hetente legalább egyszer találkoznak olyan balesettel, amelyben egy elektromos roller vezetője egy kemény akadállyal, gyalogossal vagy akár más közlekedési eszközzel ütközik össze. A legtöbb ilyen ütközés főként a felelőtlen és gyors vezetésnek köszönhető.

Ezzel összefüggésben az elektromos rollerrel elérhető maximális sebességét sok országban törvénnyel szabályozták. A legtöbb országban 25 km/h-ban határoztak meg. Ez a sebességhatár eltérő a különböző típusú utakon, ahol különböző határértékeket kell betartani.

  1. A járdán egyes országokban maximum 6 km/h sebességgel lehet közlekedni, máshol csak 10 év alatti gyermekek közlekedhetnek (korlátozott sebességgel) és a 10 éven felüliek nem közlekedhetnek a járdán. Egyes országokban bár szabad járdán közlekedni, de a rollerező sebessége nem haladhatja meg a gyalogosok sebességét.
  2. Néhány országban kerékpárúton javasolják a közlekedést, bár Magyarországon csak maximum 25 km/h sebességgel haladhat rajta.
  3. Egyes esetekben a gyalogos zónában is találkozhatunk sebességkorláttal, például 20 km/h maximális megengedett sebesség formájában.
Bizonyos esetekben az elektromos roller teljesítménye is döntő, pár országban például legfeljebb 500 W teljesítményű elektromos rollerrel 25 km/h sebességgel mozoghatunk a közutakon.

Egyes modellek olyan funkcióval is rendelkeznek, amely érzékeli, hogy éppen hol tartózkodik, és automatikusan beállítja a sebességet a vonatkozó szabályoknak megfelelően.

Nem minden roller egyforma

A rollereket bizonyos országokban a teljesítményük alapján más-más kategóriákba sorolják. Ha az elektromos roller maximális sebessége 25 km/h alatti, a teljesítménye pedig legfeljebb 300 W, akkor a magyarországi törvény a roller használójára kerékpárosként tekint és nincs szüksége vezetői engedélyre. A járművezetőnek viszont be kell tartania a kerékpárosokra vonatkozó szabályokat, és elsősorban kerékpárúton kell haladnia.

Ha azonban a roller paraméterei túllépik az említett értékeket, akkor az elektromos roller a törvény szemében motorkerékpárrá, kis segédmotoros kerékpárrá vagy robogóvá változik. Ezzel összefüggésben a járművezetőknek további kötelezettségeik is vannak, amelyeket teljesíteni kell. Ellenkező esetben pénzbüntetésre vagy egyéb büntetésre számíthat.

Magyarországon még nem született meg a törvény, ezért a közép-európai régió más országainak jogszabályait szemléltetjük az alábbi táblázatban:

 

Legfeljebb 25 km/h sebességű és 1000 W teljesítményű roller

Több mint 25 km/h sebességű és több mint 1000 W teljesítményű roller

kötelező bukósisakot viselni

igen (18 éven aluliak esetében)

igen

kötelező jogosítvány

nem

igen

forgalmi engedély

nem

igen

kötelező biztosítás

nem

igen

rendszámtábla

nem

igen

biztonsági elemek (fényvisszaverők, lámpák stb.)

igen

igen

kötelező felszerelés

nem

igen

Ha nem tartja be a szabályokat, legalább pénzbírsággal kell számolnia. Általában több ezer forint nagyságrendű bírság körül mozog, de a nagyobb áthágások esetében a több húszezres bírság sem kivétel. Ráadásul, ha rendelkezik jogosítvánnyal, a jogosítványát be is vonhatják.

A megfelelő jogosítvány az alap

Ahogy fentebb már kitértünk rá, Magyarországon az elektromos rollerek teljesítménye nem haladhatja meg a 300 W-ot és a sebességük nem haladhatja meg a 25 km/h-t, hogy kerékpárnak minősüljön, tehát ilyen modellt kell keresnünk, ha nem rendelkezünk vezetői engedéllyel. Ha a roller paraméterei túllépik ezeket az értékeket, akkor már le kell tenni a vizsgákat és érvényes vezetői engedélyt kell beszerezni.

Mivel az elektromos roller ilyen esetekben motorkerékpárnak, kis segédmotoros kerékpárnak vagy robogónak minősül, ezeknek a közlekedési eszközöknek megfelelő vezetői engedéllyel kell bírni. AM vagy akár B kategóriájú jogosítvány is szükséges lehet.

Magyarországon még nem született meg a törvény, ezért a közép-európai régió más országainak jogszabályait szemléltetjük az alábbi táblázatban:

Teljesítmény

Jogosítvány típusa

Minimális életkor

45 km/h feletti sebesség vagy több mint 1000 W teljesítmény

AM

15 év

legfeljebb 1100 W teljesítmény

A1

16 év

legfeljebb 2500 W teljesítmény

A

18 év

2500 W feletti teljesítmény

A

21 év

Nem minden elektromos roller alkalmas gyermekek számára

Viszonylag gyakran vitatott téma, hogy milyen életkorban lehet először elektromos rollert használni. Általábanez a jármű csak 14 éven felüli személyek számára készült. Ennek oka az elektromos rollerek nagy sebessége, amely nemcsak a gyermek, hanem a környezete biztonságát is veszélyeztetheti.

Megfelelő alternatíva lehet egy elektromos gyerekroller, amelyet úgy alakítottak ki, hogy a legkisebbek is közlekedhessenek vele. Az így módosított elektromos rollerekbe gyengébb, 100 W teljesítményű motor van beépítve, aminek köszönhetően maximum 10 km/h-s sebességet érhetnek vele el.

Ezenkívül olyan biztonsági funkciókkal rendelkeznek, mint például a hátsó sárvédőn található fék, amelynek köszönhetően bármikor megállíthatják a rollert. Az AERIUM E-FOX elektromos gyerekroller is rendelkezik ezzel. De soha ne feledje, hogy a roller használata közben mindig felügyelet alatt kell tartania a gyermeket.

AERIUM E-FOX

Hogyan növelheti az elektromos roller teljesítményét?

Szinte minden elektromos roller rendelkezik beépített sebességkorlátozóval, amely megakadályozza, hogy túllépjen egy előre meghatározott sebességet. Mivel régiónkban csak a max. 25 km/h sebesség megengedett, a legtöbb sebességkorlátozó is erre a szintre van állítva.

Egyes elektromos rollereknél kikapcsolhatja a sebességkorlátozót, hogy nagyobb sebességet érjen el. Eltávolításának módja típusonként és modellenként változó, míg az esetek túlnyomó többségében műszakilag kevésbé jártas egyének is el tudják intézni.

A sebességkorlátozó a következőképp kapcsolható ki:

  • a sebességkorlátozót és a vezérlőegységet összekötő kábel összecsípésével,
  • a kijelző alaphelyzetbe állításával,
  • szoftverváltással.

Remek példa erre a Xiaomi elektromos roller, konkrétan a Mi M365 modell. Normál esetben 25 km/h-s maximális sebességgel tud közlekedni. A  szoftver módosítása után, amely néha meglehetősen bonyolult is lehet, végül akár 30 km/h sebességgel is haladhat vele.

A sebességkorlátozó kikapcsolásának azonban vannak hátrányai is. Ezek közül az első az esetleges garanciális problémák, amikor a roller forgalmazója a módosítás miatt elutasíthatja a reklamációt. Ráadásul a nagy sebességgel történő vezetés gyakrabban vezethet balesetekhez, valamint súlyosabb sérülések veszélye áll fenn. Az akkumulátor sem fogja megköszönni, és sokkal rövidebb távolságot lesz képes megtenni vele.

A szakértők szerint 30 km/h sebességgel haladni eléggé nehéz és meglehetősen veszélyes, és csak azoknak alkalmas, akik már rendelkeznek némi tapasztalattal az elektromos rollerrel. Mindenesetre érdemes átgondolni, hogy nem lesz-e elegendő a megengedett legnagyobb sebesség is.

Az elektromos rollerek valóban sokoldalú közlekedési eszközök, még a sebesség tekintetében is. Bár a gyors vezetés néha szórakoztató lehet, mindig előnyben kell részesíteni a biztonságot.

Ha nem tudja, hogy hogyan válasszon elektromos rollert, amely megfelel az igényeinek, ne féljen kapcsolatba lépni velünk. Elérhetőek vagyunk online chaten és az info@aerium.hu e-mail címen. Örömmel válaszolunk minden kérdésére.

Heureka
Hogyan értékelték a vásárlók az Aerium.hu-t
Összesen 79 értékelés az Árukereső.hu-n
Összesítve

2021.07.19
Hiteles vásárló
100 %

Azért választottam ezt a webáruházat, mert a termékek raktáron voltak, amelyeket szerettem volna megrendelni, ráadásul az ár és az értékelések is jók voltak. Ez tényleg egy olyan webáruház, amely olyan dolgokat kínál, amelyeket a lehető leggyorsabban képes is szállítani. A kommunikáció nagyszerű volt. Nincs semmi észrevételem.