Ki ne szeretne pénzt spórolni a közlekedésen? Ez különösen igaz manapság, amikor a társadalmi és gazdasági helyzet miatt megugrottak az üzemanyagárak. Tehát ha minden nap autóval jár munkába, annak ellenére, hogy ugyanazt az útvonalat teszi meg, mint eddig, a havi költségei valószínűleg jelentősen megemelkedtek és további emelkedésre számíthatunk.

Az elektromos roller hatékony módja lehet a mindennapi utazások költségeinek csökkentésére. Igaz, hogy az áram ára sem éppen alacsony, ennek ellenére az elektromos rollerek megbízható járművek, amelyek pénztárcabarát megoldást képviselnek – főleg, ha főként a városban közlekedik.

Nem hiszi el? Ebből a cikkünkből maga is látni fogja, amelyben összehasonlítottuk önnek az autóval, taxival és a kínálatunkban található legnépszerűbb elektromos rollerekkel történő közlekedés árát. Szándékosan választottunk egy városi és egy off-road modellt, ennek köszönhetően látni fogja a különbséget a két roller típus között is.

Mennyibe kerül az autóval való közlekedés?

Gépkocsival történő utazás esetén egy személygépkocsi átlagfogyasztását számoltuk ki a városban vezetve, azaz 7,5 l/100 km fogyasztást használtunk. Ezt az értéket megszoroztuk az üzemanyag átlagárával, amely 2022. augusztus 29-én:

  • benzin: 673 Ft / l
  • gázolaj: 770 Ft / l

Ezután az eredményt elosztottuk tízzel, és a végső összeget egy tizedesjegyre kerekítettük. Ezzel a számítással megkaptuk egy 10 km-es, autóval megtett út átlagárát.

Természetesen figyelembe kell venni, hogy az üzemanyagok ára az egyes benzinkutakon változhat. A fogyasztás ugyancsak változó, az autómodelltől és annak paramétereitől, a vezetési stílustól és magától a környezettől is függ. A különbségeket figyelembe véve azonban néhány száz forint nagyságrendű lenne a különbség.

Mennyit kell fizetni egy elektromos rollerrel megtett útért?

Az elektromos rollereknél a számítás kicsit bonyolultabb. Ebben a számításban először is a két modell akkumulátorkapacitását (Ah) és töltőfeszültségét (V) kellett figyelembe vennünk.

Ezeket az értékeket megszorozva megkaptuk az akkumulátor kapacitását wattórában (Wh) – vagyis a teljes feltöltéshez szükséges energiamennyiséget. Itt meg kell jegyezni, hogy ez egy ideális érték. A számítás során nem vettük figyelembe a cellák kiegyensúlyozását a töltési ciklus végén és a hőveszteséget.

Mindkét modell adatait az alábbi táblázat tartalmazza a jobb áttekinthetőség érdekében:
 

Akkumulátor kapacitása (Ah)

Töltő feszültsége (V)

Akkumulátor kapacitása (kWh)

Megtehető távolság (km)

Aerium Aovo Pro

10 Ah

36 V

0,36 kWh

35 km

Aerium Coolfly 1600 W

15,6 Ah

48 V

0,749 kWh

60 km

Ezt követően a Wh-ban kifejezett kapacitást átszámítottuk kWh-ra, hogy az egységeket az energiaszolgáltatók árlistáján szereplő egységekhez igazítsuk. Magát az energiaárat illetően az átlagot követtük, amely jelenleg 70 Ft/kWh.

Ezután a kWh-ban megadott akkumulátorkapacitást megszoroztuk az energiaárral, és elosztottuk a maximális megtett távolsággal, így megkaptuk a kilométerenkénti árat. Ezt az eredményt megszoroztuk tízzel, hogy megkapjuk a tíz kilométerenkénti árat.

Számításaink során a maximális értékeket vettük figyelembe, nemcsak a megtehető távolság esetében, hanem az akkumulátor töltöttségi állapotánál is. Ha nem teljesen feltöltött akkumulátorral vezet, a teljesítmény és így az energiaigény is változhat, ami természetesen befolyásolja a használat végső árát.

Elektromos roller, saját autó vagy taxi?

És melyik lehetőség tehát a gazdaságosabb? Ha velünk számolt, valószínűleg már van fogalma arról, hogy mi jön ki az autók és az elektromos rollerek esetében – összehasonlításképpen hozzáadtuk a taxi szolgáltatások árait Budapest központjában. De nem feszítjük tovább a húrt, és elmondjuk a végeredményeket:

auto elektrokolobezka taxi

Benzin

Gázolaj

Aerium Aovo Pro

Aerium Coolfly 1600 W

Egységes ár

Bolt Economy

504,7 Ft / 10 km

577,5 Ft / 10 km

7,2 Ft / 10 km

8,73 Ft / 10 km

5000 Ft / 10 km

4200 Ft / 10 km

A számok önmagukért beszélnek – egy elektromos rollerrel nem csak több ezer, de akár több tízezer forintot is megtakaríthat havonta. És még a parkolási költséget sem vettük bele összehasonlításunkba, amely helyenként meghaladja az óránkénti 600 forintot is. Valójában az autóval való utazás még ettől is drágább.

Épp ellenkezőleg, az elektromos rollereknél azzal is spórolhat, ha például munkahelyén tölti fel az akkumulátort. A munkahelyi energiát a munkáltató fizeti, így ön nem fizet érte semmit.

Nagy távolságok megtételekor az elektromos roller természetesen nem helyettesíti az autót, de ha napi munkába járásról vagy városi ügyintézésről van szó, akkor gyors, gazdaságos és ráadásul környezetbarát alternatívát jelent.

Heureka
Hogyan értékelték a vásárlók az Aerium.hu-t
Összesen 79 értékelés az Árukereső.hu-n
Összesítve

2021.09.20
Hiteles vásárló
100 %

Ezt a boltot a többi felhasználó pozitív értékelései alapján választottam és egyáltalán nem bántam meg. Az idegesítő "űrlényes" webáruházzal ellentétben, ahol mindent árulnak a pelenkáktól kezdve az elektromos autókig és nincs idejük ellenőrizni, hogy a termékleírások megfelelnek-e a valóságnak vagy szakszerűen segíteni a választásban, ez a webáruház egy szűk kínálatra specializálódik, amelyhez tényleg ért és tud válaszolni a vásárlók által feltett kérdésekre, a vásárlónak pedig olyan érzése van, hogy a befektetését nem egy sarki fűszeres tanácsai alapján tette :)