A legtöbb ember a légkondicionálókat a hűtési képességükkel hozza összefüggésbe, ezért a legtöbbször nyáron vásárolják őket. Az igazság azonban az, hogy egyes egységek ugyanazt az elvet alkalmazzák, mint a levegő-levegő hőszivattyú, így ezek is használhatók otthona fűtésére.

A légkondicionálóval való fűtést gyakran tartják gazdaságtalannak és pazarlónak, de valójában költséghatékonyabb lehet, mint a hagyományos fűtési formák, különösen a tavaszi és őszi átmeneti időszakokban. Csak a megfelelő típusú légkondicionálót kell kiválasztania.

Ha általában mobil egységgel fűtött, akkor nem nagyon érné meg. Ha fűtéskor gazdaságos működést szeretne, akkor csak egy falra szerelt légkondicionáló felel meg. Konkrétan két fő modelltípus közül választhat, amelyeket az alábbiakban ismertetünk.

Split és multisplit légkondicionálók

Függetlenül attól, hogy a falra szerelhető légkondicionálót split vagy multisplit készülékként jelölik, mindig legalább két egységből - egy beltéri és egy kültéri egységből - álló készülékről van szó

A kültéri egység a levegő-levegő hőszivattyúhoz hasonló elven működik, hűtött vagy felmelegített levegőt küld a beltéri egységbe, amely aztán a helyiségbe bocsátja azt.

Amint arra már következtethetett, a multisplit változattal több beltéri egységet csatlakoztathat a kültéri egységhez, és így egyszerre több helyiség hűtését és fűtését biztosíthatja.

És hogyan működik valójában egy levegő-levegő hőszivattyú? Egy kültéri egységen keresztül a levegőből kinyert hőt használja fel. Ennek segítségével a beltéri egység felmelegíti a helyiségben lévő levegőt.

A gyakorlatban csak állítsa be a kívánt hőmérsékletet, és a légkondicionáló mindent megtesz Ön helyett - nemcsak arról gondoskodik, hogy a levegő a kiválasztott hőmérsékletre melegedjen, hanem a hőmérsékletet is fenntartja. Mivel a légkondicionálókat nem fűtésre tervezték, egy normál háztartásban a légkondicionálót tavasszal és ősszel fűtésre vagy a normál fűtés kiegészítéseként fogja használni.

Nincs kültéri egység? Unico HP modellekhez kínálják 

Egy két egységből álló légkondicionáló telepítése nagyobb kihívást jelenthet, mind anyagilag, mind időben. Bár ez nem feltétlenül jelent problémát, bizonyos helyeken nem biztos, hogy megvalósítható.

Még így sem kell nélkülöznie a klímafűtést, hiszen léteznek kültéri egység nélküli készülékek - konkrétan az Olimpia Splendid Unico sorozatból. 

A hagyományos fali légkondicionálóhoz hasonlóan néznek ki, de az összes alkatrész egyetlen egységbe van beépítve. Ennek eredményeképpen csak két lyukat kell készítenie a falon, és az építési munkálatoknak vége.

Ha azonban azt tervezi, hogy a légkondicionálót fűtésre és hűtésre is használja, keresse a "HP" feliratot, amikor kiválasztja az adott modellt. Az Olimpia Splendid gyártó a hőszivattyúval felszerelt modellekre utal, amelyek fűtéskor sokkal gazdaságosabbak, és a split klímaberendezésekhez hasonlóan működnek.

Inverter technológia - öröm a pénztárcának

Ha a pénzmegtakarítás az Ön számára prioritás, akkor különös figyelmet kell fordítania azokra a légkondicionálókra, amelyek nevében szerepel az "Inverter" felirat. Ez az angol szó az invertert jelenti - egy olyan technológiát, amely lehetővé teszi, hogy a légkondicionálók akár 30%-os megtakarítást érjenek el az ilyen módosítás nélküli gépekhez képest.

Az inverter az aktuális helyzetnek és az Ön igényeinek megfelelően állítja be a kompresszor teljesítményét, így nem ad szükségtelenül nagy teljesítményt, ami alacsonyabb energiafogyasztást eredményez. 

Még hatékonyabb az úgynevezett "kettős inverter", amelynek köszönhetően a készülék a normál teljesítményének mintegy 70%-ával működik. Mindkét esetben a légkondicionálóval történő, egyformán hatékony hűtés és fűtés mellett kevesebb energiát fogyaszt, így a készüléket hosszabb ideig is gond nélkül használhatja.

Röviden, a légkondicionálóval való fűtésnek nem kell drága mulatságnak lennie. Minden a megfelelő modell kiválasztásán múlik, hogy megbízható és hatékony, ugyanakkor gazdaságos működést biztosítson.

Ha nem tudja, hogyan válasszon vagy telepítsen légkondicionálót, ne habozzon, forduljon telefonon vagy e-mailben ügyfélszolgálatunkhoz. Szakértőink szívesen foglalkoznak Önnel, és segítenek megtalálni az Ön helyzetének és egyedi igényeinek megfelelő optimális megoldást.


Levegővisszanyerő készülék kiválasztása - A Aerium.hu tanácsokat ad, hogyan találjuk meg a legmegfelelőbbet
Hogyan juttassunk friss levegőt a lakásba, de kerüljük el a hőnyereséget vagy hőveszteséget? A megoldás a hővisszanyerés, amely ezeket használja fel a...
Hogyan kezeljük a meleg levegőt és a kondenzvíz elvezetését, avagy útmutató a mobil klímaberendezések telepítéséhez by Aerium.hu
Nem lehet csak úgy kipakolni és működtetni egy mobil klímaberendezést. A meleg levegő és a kondenzvíz elvezetését rendezni kell, mielőtt beindulhatna....
Heureka
Hogyan értékelték a vásárlók az Aerium.hu-t
Összesen 79 értékelés az Árukereső.hu-n
Összesítve

2021.07.27
Hiteles vásárló
100 %

Előre utalással fizettem. A megerősítő mailben minden szükséges adatot megtaláltam az azonosítón kívül. Mármint ott volt, csak nem vettem észre. A levélhez csatolva küldték a számlát. Ezt nem vártam, mert a levelet a megrendelés után azonnal megkaptam. Más szavakkal, jobb lenne, ha javítanának a megerősítő mail szövegén. Meg kéne benne említeni az azonosítót és a mellékelt számlát. És így már tényleg minden tökéletes lesz :-)